Čokolada – Za slatko Valentinovo

101

U proteklih 12 mjeseci, zaključno s rujnom 2008., istraživačka agencija MEMRB procjenjuje da je kroz kanale maloprodaje prodano oko 12,1 milijuna kilograma čokolade s ostvarenom dobiti od oko milijardu kuna.

cokoladaU kategoriji čokoladnih tabli, čokoladnih prutića, pralina i bombonijera, prema istraživačkoj agenciji MEMRB, najprodavanije su čokoladne table koje dominiraju i u količinskoj i u vrijednosnoj prodaji. Čokoladni prutići imaju najveću komadnu prodaju, dok bombonijere, koje su najskuplji segment, drže oko petine vrijednosne prodaje i očekivano, imaju najmanji udio u kategoriji. Tako su vodeći proizvođači unutar čokoladnih tabli Kraš, Kraft, privatne marke, Zvečevo i Kandit. Unutar segmenta čokoladnih prutića vodeći proizvođači su Ferrero, Kraš, Mars, Kraft, Zvečevo i Nestle, a u segmentu bombonijera Kraš, Ferrero, Mars, Kraft, Storck i privatne marke. S obzirom na ostvareni promet od milijardu kuna u zadnjih godinu dana, svi čokoladni segmenti imaju vrlo važno mjesto na trgovačkim policama, pogotovo krajem godine i u vrijeme blagdana kada prodaja višestruko raste. Više od polovice prometa odvija se u trgovinama velikog formata, supermarketima i hipermarketima, a nešto od polovice u malim trgovinama i benzinskim postajama koje su također značajan kanal prodaje.
Trgovcima je, osim police, na raspolaganju i veliki broj mogućnosti pozicioniranja navedenih čokoladnih segmenata – od dodatnog izlaganja unutar prodajnog prostora, što koristi sve veći broj trgovaca u svojim velikim formatima (primjerice unutar odjela voća i povrća), preko posebnih stalaka i blagajni uz koje se najčešće postavljaju čokoladni prutići koji se postavljaju uz ostale impulsne proizvode.

slide1

Analiza hrvatskog tržišta čokolade, čokoladnih prutića i bombonijera

•    Ova kategorija obuhvaća čokolade i proizvode s čokoladom: čokoladne table, prutiće i bombonijere.
•    Kategorija ne uključuje čokoladne bombone, čokoladna jaja, biskvite s čokoladnim premazom ili punjene čokoladom, hladne biskvite za djecu, čokoladne preljeve, sezonske čokoladice i energetske pločice.
•    Važno je napomenuti da u praćenju ove kategorije nije uključena veleprodaja, institucionalna prodaja, cash&carry i kiosci.
•    U proteklih 12 mjeseci (zaključno s rujnom 2008.) MEMRB procjenjuje da je kroz kanale maloprodaje prodano oko 12,1 milijuna kilograma čokolade s ostvarenom dobiti od oko milijardu kuna.
•    Čokolade se najviše kupuju u kanalu supermarketa i hipermarketa (trgovine s prodajnim prostorom iznad 200m2), zatim velike trgovine (trgovine s prodajnim prostorom između 50 – 199m2) i male trgovine (trgovine s prodajnim prostorom do 49m2) nakon kojih slijede benzinske postaje, te na kraju kiosci.
•    Najveći segment u količinskoj prodaji jesu čokoladne table s 63% udjela. Također, i u vrijednosnoj prodaji, čokoladne table su vodeći segment, dok u su komadnoj prodaji najprodavaniji čokoladni prutići. S obzirom da su bombonijere najskuplji segment kategorije, one s 13% količinskog udjela pokrivaju 19% vrijednosne prodaje.
•    Čokolada je kategorija čija prodaja raste u zimskim mjesecima, pogotovo u božićno blagdansko vrijeme, a pada u ljetnim mjesecima.
•    Vodeći proizvođači kategorije su Kraš, Kraft, Zvečevo, privatne marke, Mars, Ferrero i Kandit.
•    Ako promatramo svaki segment pojedinačno, najviše se prodaju čokoladne table do 100g i to najviše obične čokolade bez ikakvih dodataka ili punjenja.
•    Vodeći proizvođači unutar čokoladnih tabli su Kraš, Kraft, privatne marke, Zvečevo i Kandit.
•    Unutar segmenta čokoladnih prutića vodeći proizvođači su Ferrero, Kraš, Mars, Kraft, Zvečevo i Nestle, a najprodavaniji čokoladni prutići su oni težine od 30 do 49g.
•    U količinskoj prodaji bombonijera, prevladavaju bombonijere s jednim okusom. Od pakiranja, kartonsko pakiranje je najprodavanije. Vodeći proizvođača su Kraš, Ferrero, Mars, Kraft, Storck i privatne marke.

Analizirala: Tatjana Kovačević, MEMRB

slide21

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here