Gucić prodaje Getro!?

98

Vjekoslav Gucić navodno je počeo pregovore o prodaji Getroa s pet potencijalnih kupaca. Svi su se obvezali na šutnju do odluke o izboru novog vlasnika tog lanca

getro_karlovacKao mogući kupci, kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, spominju se Konzum, Spar, Kaufland te investicijski fondovi. U Getrou uporno međutim opovrgavaju prodaju.

Getro u portfelju ima 17 prodajnih objekata, ukupne površine gotovo 80.000 četvornih metara, u 14 gradova, od Dubrovnika preko Umaga do Osijeka, kao i distribucijski centar od 13.700 četvornih metara. Investicijska ekspanzija vezana je uz 2003, ulaganja su premašila 195 milijuna kuna. Posljednji objekt je otvoren u Umagu u veljači 2006, a najavljeno širenje u Srbiju nije realizirano. Getro je 2003. držao drugu poziciju među konkurencijom, 2007. pao je na šesto mjesto. Od 2005. do 2008. bilježi i pad prihoda. U 2009. Getro je ušao i s novom sistematizacijom, broj zaposlenih smanjio je za 200. Prema podacima iz lipnja 2008, zapošljavao je 1.681 radnika.

Više analitičara je mišljenja da ne treba očekivati da će se kao kupac Getroa pojaviti netko tko nije prisutan na hrvatskom tržištu. Ivica Todorić navodno dobavljačima odugovlači s plaćanjima i zbog Getroa. Nakon kupnje Lokice Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) mjesecima se bavila nacionalnom koncentracijom Konzuma. Preuzimanje je uvjetovala nizom obveza, među ostalim i zatvaranjem ili prodajom sedam objekata u Šibensko-kninskoj županiji.

Izabere li Gucić Todorića, za četiri prodajna mjesta u Zagrebu morat će možda naći drugog vlasnika. Konzum je po ocjeni AZTN-a najjači trgovac u metropoli, a Getro odmah do njega. U taj vakuum mogao bi uskočiti Spar, Kaufland ili netko treći.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here