Mliječni i sirni namazi – svježi i zdravi!

258

Ova kategorija obuhvaća sve vrste sirnih i mliječnih namaza, bez obzira jesu li ‘obični’ ili s nekim dodacima. Najpopularniji su ‘classic’ namazi u pakiranjima do 125g. Osim klasičnog okusa, potrošačima se nudi bogata paleta namaza s okusom povrća, šunke, sira kao i ‘light’ namazi. Kategorijom dominiraju domaći proizvođači: Dukat u segmentu mliječnih namaza, Belje u segmentu sirnih namaza i Vindija na trećem mjestu s relativno malim udjelom privatnih trgovačkih marki.

sirni-namaz-333Sirni i mliječni namazi sve su više sastavni dio doručka na mnogim stolovima. Osim doručka, ovi su proizvodi zbog svog kvalitetnog sastava i nutricionističke vrijednosti idealni i kao nadopuna obrocima tijekom dana. Zbog svega navedenog, sirni i mliječni namazi prepoznati su od potrošača kao visokovrijedni obrok čija prodaja zadnjih godina konstantno raste u svim trgovačkim formatima. Kategorijom u potpunosti dominiraju domaći proizvođači: Dukat s asortimanom Dukatela lider je u kategoriji mliječnih namaza, dok je Belje vodeći proizvođač u segmentu sirnih namaza s markama ABC i Vajkrem. Slijedi ih Vindija te privatne trgovačke marke kojima se udio u prodaji u zadnjem promatranom periodu smanjuje. Razlog smanjenja udjela privatnih trgovačkih marki, vodeći proizvođači objašnjavaju lojalnošću potrošača tradicionalnim markama s dokazanom kvalitetom, ali i sve većem asortimanu okusa i inovacija koje su Dukat, Belje i Vindija ponudili potrošačima unazad nekoliko godina.

Iako su i dalje najprodavaniji klasični namazi bez dodataka, potrošačima se nudi i široki asortiman namaza s okusima povrća, šunke, sira te ‘light’ segment  koji još uvijek imaju najmanji udio u prodaji. Gledajući prodaju prema segmentima, mliječni namazi su ipak nešto popularniji i nose 55 posto količinskog udjela u kategoriji.

slide1
Klikni i uvećaj
slide21
Klikni i uvećaj
slide31
Klikni i uvećaj

Analiza hrvatskog tržišta mliječnih i sirnih namaza
•    Ova kategorija obuhvaća sve vrste sirnih i mliječnih namaza, bez obzira jesu li ‘obični’ ili s nekim dodacima. U praćenju kategorije sirnih i mliječnih namaza nije uključena veleprodaja, institucionalna prodaja, cash&carry i kiosci.
•    U proteklih 12 mjeseci (zaključno s prosincem 2008.) MEMRB procjenjuje da je kroz kanale maloprodaje prodano oko 3 milijuna kg namaza, s ostvarenom dobiti od oko 153 milijuna  kuna.
•    Mliječni namazi se najviše kupuju u kanalu supermarketa i hipermarketa (trgovine s prodajnim prostorom iznad 200m2), zatim velike trgovine (trgovine s prodajnim prostorom između 50 do 199m2)  i male trgovine (trgovine s prodajnim prostorom do 49m2).
•    U cijeloj kategoriji sirni namazi nose 45 posto količinske prodaje dok ostatak, odnosno 55 posto odlazi na mliječne namaze.
•    Ako uspoređujemo namaze s obzirom na okus, najviše se kupuju mliječni namazi bez okusa. Nakon njih slijedi prodaja običnih sirnih namaza, a tek onda slijede namazi s okusom, odnosno sirni namazi s okusom i tek na kraju mliječni namazi s okusom.
•    U zadnjoj godini dana pao je udio u količinskoj prodaji svih namaza osim mliječnih namaza s okusom, čiji je udio ostao isti.
•    Unutar svih namaza s okusom gotovo cijela prodaja odlazi na klasične namaze s okusom, dok manji dio odlaze na ‘light’ namaze s okusom. Ista je situacija i s namazima bez okusa gdje na  ‘light’ segment otpada mali količinski udio.
•    Prema cijeni, sirni namazi su nešto skuplji od mliječnih namaza. Najprodavaniji format namaza je pakiranje od 51 do 125g.
•    Vodeći proizvođači u kategoriji su Dukat, Belje i Vindija, nakon kojih slijede privatne trgovačke marke.

Analizirala: Tatjana Kovačević,
memrb-logo

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here