Pad maloprodaje 13,7 posto

57

potrosac-izgubljen-midiU odnosu na isti mjesec prošle godine promet je u siječnju 2009. nominalno bio manji za 11,7 posto, a realno za 13,7 posto

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj nastavlja padati na godišnjoj razini – u siječnju ove u odnosu na siječanj 2008. godine, zabilježen je pad prometa od trgovine na malo nominalno za 11,7 posto, a realno za 13,7 posto, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

U siječnju je zabilježeno, uobičajeno za taj mjesec, znatno smanjenje u odnosu na mjesec prije.

Tako je promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u siječnju u odnosu na na prosinac nominalno smanjen za 25,3 posto, a realno za 26 posto.

Promatrano po trgovačkim strukama, u siječnju je prema mjesecu ranije zabilježen pad prometa u svim trgovačkim strukama.

Tako je promet u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, na koje “otpada” 35,7 posto hrvatske maloprodaje, smanjen za 25,2 posto.

Promet u prodaji motornih goriva i maziva (čiji je udio 15,1 posto) na mjesečnoj je razini manji za 14,3 posto, a u ostalim je nespecijaliziranim prodavaonicama (udio 6,9 posto) niži za 28,9 posto.

Istodobno je promet od prodaje motornih vozila u siječnju je bio manji za 39,5 posto nego u prosincu lani. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here