Raste prodaja osnovnih namirnica

73

Hoće li financijska kriza u naše kuhinje vratiti zaboravljene vještine pečenja kruha i spravljanja zimnice ako gotovi proizvodi građanima postanu nedostupni zbog sve tanjih kućnih proračuna?

blagajnicaPovećana prodaja osnovnih namirnica, ulja, margarina, pa čak i brašna, na tragu je te pretpostavke, a trgovački lanci, koji za prva dva mjeseca ove godine niječu pad prodaje, ističu da su potrošači počeli pažljivije promišljati o tome što i po kojoj cijeni ubacuju u košarice.

Iz koncerna Agrokor kažu da je, uz 10 posto veću prodaju, promet Konzuma rastao 20 posto u kategoriji osnovnih artikala. Prodaju, dakle, više neophodnih živežnih namirnica i nužnih higijenskih potrepština, poput robne marke K-Plus šunke, sira, mlijeka i jogurta, koje se kupuju češće nego prije.

Premda su Hrvati tradicionalno skloni vjerno se držati istih, provjerenih proizvoda, naslućuje se da će se, unatoč dosadašnjim navikama, orijentirati na štednju.

Pojačati kontrolu uvoza
– Val pesimizma zbog krize polako počinje kod kupaca mijenjati kupovne navike. Ljudi se odlučuju za povoljniju ponudu i traže jeftinije proizvode. Sve češće kupuju na akciji, a trgovci su to shvatili pa svakodnevno organiziraju akcijsku prodaju – ističe Goran Bakula, ekonomski analitičar Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Dio rješenja za spašavanje novčanika je i kupovanje privatnih trgovačkih robnih marki, navodi Bakula, no upozorava da se time nužno ne potiče hrvatska proizvodnja, nego korist imaju gospodarstva susjednih zemalja s jeftinijom robom. Premda to potiče konkurenciju, nužno je na granicama pojačati kontrolu takvih proizvoda, kako se pod krinkom jeftinoga ne bi uvozili bofl i nekvalitetni artikli.

A prema najnovijem istraživanju GfK, čak 15 posto kupaca bira trgovačke robne marke jer su jeftinije.

– U trgovačkom lancu Billa su primijetili mnogo neočekivanih odstupanja u prodaji određenog asortimana. Suprotno pretpostavkama, skuplji proizvodi i dalje se prodaju jednako, ako ne i bolje nego lani, dok se drugima prodaja smanjila, pa nije moguće generalizirati da zbog krize građani kupuju jeftinije, kaže Aleksandra Šobat  iz marketinga Bille.

Prodaja je rasla kod salama i suhomesnatih proizvoda, naročito pri akcijskoj prodaji, no opada prodaja luksuznog, pretežno tropskog voća i povrća po višim cijenama. Ipak, najveći je pad prodaje vidljiv kod kruha i peciva, ali tome uzrok nije recesija ili pad kupovne moći, nego uvođenje neradne nedjelje za trgovine, a budući da pekare rade i nedjeljom, kupci i dalje žele konzumirati i kupovati svježe pekarske proizvode te stoga ne kupuju veće količine subotom. (Slobodnadalamcija.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here