TDR u travnju poskupljuje cigarete za dvije kune

52

tdr-davor-tomaskovic

Novi će propisi TDR nagnati da duhan kupuje gdje će mu se više isplati, odnosno vjerojatno ga više neće kupovati od domaćih uzgajivača

Zbog izmjena Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode, kojima se izjednačavaju porezna opterećenja skupljih i jeftinijih cigareta, Tvornica duhana Rovinj (TDR) će od 1. travnja povisiti cijene cigareta za dvije kune. Cijena najjeftinije cigarete – York – povećat će se jednu kunu.

“Kada bismo zadržali postojeću razinu cijena naši bi se prihodi smanjili za 30 posto ili za oko 450 milijuna kuna. To bi TDR iz jedne od najuspješnijih hrvatskih kompanija pretvorilo u gubitaša. I uz ovo planirano povećanje cijena od 20 posto, prihodi TDR-a u Hrvatskoj će se smanjiti za 3 posto”, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Davor Tomašković, predsjednik Uprave kompanije.

Pojasnio je kako je udio trošarina u najskupljim brandovima pao s 55 na 48 posto, dok je u srednjim i najjeftijinim cigaretama udio povećan za 27 odnosno 25 posto. Poskupljenje je Tomašković opravdao i činjenicom da je u maloprodajnoj cijeni kutije cigareta od 15 kuna prošle godine 6,4 kune otpadalo na trošarine, 2,7 kuna na PDV, dok je prihod TDR-a, trgovina i distribucije bio 5,9 kuna.

Novim bi se propisima, uz staru cijenu, trošarine popele na 8,1 kuna, PDV ostaje isti dok prihod proizvođača i trgovaca pada na 4,2 kune. Povećanjem cijene kutije cigareta na 18 kuna prihod proračuna penje se na 9 kuna, PDV na 3,24, a prihod TDR, trgovine i distribucije pada spomenutih 3 posto na 5,76 kuna.

“U prvom ovogodišnjem kvartalu prodaja cigareta pala je oko 5 posto zbog povećanja cijene duhanskih proizvoda koje je stupilo na snagu početkom godine. Daljnje poskupljenje rezultirat će padom potrošnje po dvoznamenkastim stopama”, uvjeren je Tomašković.

Istovremeno nije uvjeren da će doći do povećanja prihoda proračuna kroz trošarine jer će se, vjeruje, dobar dio građana cigaretama opskrbljivati u susjednim zemljama gdje su one bitno jeftinije.

Promjenjeni porezni propisi i drugačija poslovna politika TDR-a utjecat će i na domaće uzgajivače duhana koji čak 70 posto svoje proizvodnje plasiraju domaćoj duhanskoj industriji koja im za isporučeni duhan plaća 30 posto više od inozemnih kupaca.

Kako je napomenuo Tomašković, novi će propisi TDR nagnati da duhan kupuje gdje će mu se više isplati, odnosno vjerojatno ga više neće kupovati od domaćih uzgajivača.

Da podsjetimo, Zakon o posebnom porezu na duhanske proizvode mijenjao se kako bi se uskladili domaći propisi s propisima Europske unije. Hrvatska je time postala jedina zemlja koja nekoliko godina prije ulaska u EU dostiže harmonizacijske uvjete. Ostale zemlje imale su tri do gotovo šest godina vremena za prilagodbu europskim standardima.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here