BiH uvodi carine na hranu iz Hrvatske i Srbije

40

bih-carina-ftdMinistar vanjske trgovine bezuspješno je upozoravao zastupnike da se zakonom krše međunarodni sporazumi

Dom naroda Parlamenta BiH prihvatio je u ponedjeljak u prvom od dva predviđena kruga glasovanja kontroverzni Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, koji propisuje ponovno uvođenje carina na veću skupinu prehrambenih proizvoda iz Hrvatske i Srbije.

Iako se Vijeće ministara BiH oštro usprotivilo donošenju tog zakona, oba doma državnog parlamenta prihvatila su ga i ostaje još samo formalno potvrđivanje u Domu naroda, odnosno prihvaćanje u drugom čitanju, pa da se počnu naplaćivati pune carine na uvoz mlijeka, mliječnih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina, vode, sokova i svih drugih pića podrijetlom iz Hrvatske i Srbije.

Točan datum zasjedanja na kojem će se potvrđivati ovaj zakon nije utvrđen, ali će se to vjerojatno dogoditi u iduća dva tjedna. Toliko vremena ostaje Europskoj komisiji i bosanskohercegovačkoj vladi da pokušaju uvjeriti Parlament da odustane od jednostranog nametanja carina susjedima.

Kreator ovog zakona, kojim BiH ozbiljno ugrožava smisao postojanja CEFTA sporazuma, zastupnik je Narodne stranke “Radom za boljitak” i suvlasnik mesne industrije “Lijanovići” Jerko Ivanković.

Njega podupiru i gotovo sve poljoprivredne udruge i sindikati u BiH, jer smatraju da samo uvođenje carina na hranu koja dolazi iz susjedstva može osigurati opstanak vlastite proizvodnje. Kao argumente navode statistički podatke iz prošle godine po kojima vanjskotrgovinski deficit BiH dostigao 4,5 milijardi eura, od čega se samo na hranu odnosi oko milijardu eura.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević bezuspješno je upozoravao zastupnike da se takvim zakonom krše međunarodni sporazumi, kao i obveze koje je BiH preuzela potpisivanjem CEFTA sporazuma, ali i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Zirojević procjenjuje kako je realno očekivati da Hrvatska i Srbija prijave BiH tajništvu CEFTA-e te da poduzmu konkretne i oštre protumjere.(Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here