Deterdženti za pranje rublja – segmentacija i stalna inovacija

113

deterdzent-2-ftdDeterdženti za jako prljavo rublje pokazuju pad iz godine u godinu, dok deterženti za osjetljivo/slabo prljavo rublje bilježe rast.

Deterdženti za rublje je vrlo kompleksna kategorija koja svakih nekoliko mjeseci dobiva neke novine. Na tržište svaki dan stižu novi poboljšani proizvodi, nove varijante mirisa, koncentracije, snage pranja itd.
Spomenute promjene događaju se u svim segmentima kategorije (sredstva za jako prljavo rublje, sredstva za slabo prljavo rublje i za osjetljive tkanine, sredstva za strojno te za ručno pranje rublja). Naglasak ovog priloga biti će na deterdžentima za jako prljavo rublje. Napominjemo da u praćenju kategorije nije uključena veleprodaja, institucionalna prodaja, cash & carry i kiosci.

Deterdženti za jako prljavo rublje pokazuju pad iz godine u godinu, dok deterženti za osjetljivo/slabo prljavo rublje bilježe rast. U proteklih 12 mjeseci (zaključno sa veljačom 2009.) MEMRB procjenjuje da je kroz kanale maloprodaje prodano oko 26 milijuna kg deterdženta za jako prljavo rublje čime je ostvarena dobit od oko 467 milijuna kuna.

slide12
Klikni i uvećaj

Deterdženti za jako prljavo rublje najviše se kupuju u kanalu hipermarketa (trgovine s prodajnim prostorom iznad 1000 m2), zatim u supermarketima (trgovine s prodajnim prostorom iznad 200 m2), potom u velikim trgovinama (trgovine s prodajnim prostorom između 50 – 199 m2) te na kraju u malim trgovinama (trgovine s prodajnim prostorom do 49 m2).

slide24
Klikni i uvećaj

Deterdženti za jako prljavo rublje mogu se podjeliti na univerzalne deteržente na koje odlazi gotovo 90% količinske prodaje i deteržente za šareno rublje koji drže manji udio. Također je bitno napomenuti da na tržištu prevladavaju praškasti deterženti, manji dio je tekući.

slide34
Klikni i uvećaj

Vodeći proizvođači deterdženata za jako prljavo rublje su: Saponia, Procter & Gamble, Henkel te privatne marke.

Analizirala: Tatjana Kovačević,
memrb-logo

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here