Ljubljanska burza: Mercator dobitnik tjedna

35

Vrijednost dionice najvećeg slovenskog trgovačkog lanca porasla je na krilima vijesti da je Mercator zainteresiran za kupnju hrvatskog trgovačkog lanca Getro koji se zbog trenutnog gospodarskog okruženja našao u teškoćama

ljubljanska-burzaReprezentativni indeks Ljubljanske burze SBI 20 već neko vrijeme koleba u rasponu između 3.500 i 3.600 bodova. Ni u proteklom tjednu SBI 20 nije izašao izvan spomenutih okvira i u petak se po završetku trgovanja zaustavio na 3.578 bodova uz tjedni rast od 0,63 posto. Podjednaki rast zabilježio je i indeks SBI TOP koji predstavlja najvažnije dionice izlistane na Ljubljanskoj burzi. SBI TOP proteklog tjedna porastao je za 0,67 posto na 859 bodova.

Neosporni dobitnik proteklog tjedna na Ljubljanskoj burzi je vodeći slovenski trgovački lanac Mercator, čijim je dionicama vrijednost porasla za 7,5 posto i trgovanje je u petak zaključeno po cijeni od 156,86 eura po dionici.  Dionica je porasla na krilima vijesti da je Mercator zainteresiran za kupnju hrvatskog trgovačkog lanca Getro koji se zbog trenutnog gospodarskog okruženja našao u teškoćama. Uz Mercator za Getro je zainteresirano još dvanaest potencijalnih kupaca mežu kojima su majveći hrvatski trgovački lanac Konzum, te njemački trgovački lanci Metro i Kaufland, koji su već prisutni na hrvatskom tržištu. Uvjeti prodaje su, kao i ostali detalji vezani uz ovu transakciju, nisu poznati, tako da se rast Mercatorovih dionica temelji prije svega na špekulacijama. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here