Očekuje se snižavanje trgovačkih marži

38

Analitičari zaključuju kako se ne može tvrditi da je problem inflacije ostao za nama zajedno s 2008. godinom

blagajnaPrema podacima Državnog zavoda za statistiku u ožujku je zabilježen rast potrošačkih cijena od 0,2 posto na mjesečnoj te 3,8 posto na godišnjoj razini.

Međugodišnja je stopa time u ožujku bila nešto viša od siječanjske, a niža od stope u veljači, pa je dvanaestomjesečni prosjek sa 6,1 posto u 2008. polako skliznuo prema 5,5 posto.

Unatoč činjenici da je godišnji prosjek inflacije u ožujku ove godine bio i dalje visok, u idućim mjesecima, uslijed slabije osobne potrošnje vidljive kroz “slobodan pad” prometa u trgovini na malo, kao i negativnih trendova tržišta rada, očekuje se rast pritisaka na spuštanje marži, kako u veleprodaji tako i u maloprodaji, smatraju analitičari PBZ-a u Tjednim analizama.

Naime, cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u ožujku su bile niže za 0,1 posto na godišnjoj razini, dok na mjesečnoj razini bilježe pad gotovo kontinuirano od kolovoza protekle godine. Analitičari PBZ-a očekuju da će se niže cijene u proizvodnji s određenim vremenskim odmakom preliti na cijene u trgovini.

Analitičari navode i kako kretanje indeksa temeljnih potrošačkih cijena (koji isključuju cijene poljoprivrednih proizvoda i administrativno regulirane cijene), iako je dostupan zaključno sa siječnjem ove godine, pokazuje tendenciju pada unatrag posljednjih pola godine.

Ističu i kako bi dodatni uteg prema nižim razinama inflacije mogao biti Vladin Akcijski plan za hrvatski turizam kojim se preporučuje lokalnim jedinicama da razmotre smanjenje komunalnih naknada, parkinga i sl.

Slijedom toga, očekivanja analitičara o prosječnoj stopi inflacije kreću oko 2,8 posto u ovoj godini, pri čemu ne vide veće negativne rizike koji bi pogurali stopu prema gore.

Ipak, analitičari zaključuju kako se ne može tvrditi da je problem inflacije ostao za nama zajedno s 2008. godinom.

Govoreći o nešto dužem razdoblju, 2010. godinu vide kao godinu u kojoj bi ponovo moglo doći do rasta cijena nafte i hrane, pa je vjerojatnost da će se inflacija u Hrvatskoj spustiti na tako niske razine kao što se bilježi primjerice u eurozoni, mala, zaključuju analitičari PBZ-a. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here