Standard proizvodi u ambalaži ispod standarda

83

standard-cokolada-i-pasirana-rajcica-ftd

Mala škola industrijskog dizajna by Vedrana Vukas

”Što je to?” pitam se i u nevjerici gledam bezličnu ambalažu na kojoj piše ‘pasirana rajčica’.
Lijepo piše što je, ali ja se i dalje pokušavam uvjerit u suprotno i ne mogu se načuditi da je tako ambalažiran prehrambeni proizvod našao svoje mjesto na polici. Prvi pogled na ovako nešto prije asocira na nekakvo motorno ulje negoli na slasne špagete što ću si ih u umaku od rajčice danas spremiti za večeru. Takav dojam dodatno upotpunjuju istaknuti znakovi za reciklažu koji prije podsjećaju na kakvo upozorenje o radioaktivnosti, te izrazito bijela, više blijeda ambalaža koja vjerojatno nakon izlaska iz tvornice ne izgleda toliko loše ali koja nakon kratkog gombanja u transportu i premetanja po policama poprima već spomenutu industrijsku patinu.

Poznato je da je niskobudžetna ambalaža radi  maksimalnog smanjenja cijene prozvoda jedno od obilježja trgovačkih marki, ali ovo je stvarno ogoljeno do kosti; dvije boje, bez slike i pozadinske boje. Po pitanju dizajna ambalaže ovdje se uistinu radi o proizvodu koji se razlikuje od drugih, ali definitivno ne na pravi način.

No hajde, pasirana rajčica još nekako, ako je dobra, domaćica baš neće pretjerano “razbijati glavu” ambalažom. Ali na gotovo identičan način zamotati čokoladu, to već stvarno prelazi granicu lošeg ukusa. Mislim da su u Sovjetskom savezu čokolade bolje izgledale, a uvjerena sam da su naši stari privlačnije čokolade dobivali i za vrijeme Maršalovog plana.

standard-cokolada-i-pasirana-rajcicacokolada-standard

2 COMMENTS

  1. Ocito je ambalaza uspjesna, jer da nije, Vi o njoj ne bi pisali 😉 Cak sam ju i ja primjetio na policama i ostala mi je u glavi za razliku od stotina drugih cokolada i pakiranja za koja pojma nemam kako izgledaju, samo znam da nisu “bezlicna” 🙂

  2. standard kisele paprike-užas.otvoris papriku a ono gnjila i jos gusjenica unutra.sutra nosim u trgovinu da pogledaju sta nabavljaju!!!!!vjerojatno cu je uslikat i stavit kao upozotrenje-kupujte hrvatsko!!!

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here