Agrokoru zajam EBRD-a od 50 milijuna eura

68

Sredstva su namijenjena jačanju kapitalne osnovice Konzuma

agrokor-logoEuropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Agrokor potpisali su danas u Londonu ugovor o dugoročnom kreditu u visini od 50 milijuna eura za jačanje kapitalne osnovice Konzuma, vodećeg maloprodajnog lanca u Bosni i Hercegovini, i stvaranje suvremenih trgovina diljem te zemlje, priopćeno je danas iz EBRD-a i Agrokora.

Konzum je u vlasništvu hrvatskog Agrokora, najveće kompanije u jugoistočnoj Europi koja posluje u sektoru maloprodaje hrane te proizvodnje hrane i pića. S potporom EBRD-a, Konzum će moći restrukturirati svoju bilancu te proširiti svoju maloprodajnu mrežu otvaranjem novih centara u manjim gradovima u toj zemlji.

EBRD će sindicirati 25 milijuna eura zajma pod A/B strukturom, dok će preostalih 25 milijuna eura biti odobreno iz vlastitih sredstava Banke.

Agrokor će, istovremeno uz EBRD-ovu investiciju u njegovu supsidijaru, sa svoje strane povećati kapitalni ulog u Konzumu za sedam milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Maloprodajno tržište u Bosni i Hercegovini još je uvijek nedovoljno razvijeno i fragmentirano, sa svega 10 četvornih metara maloprodajne površine na 1000 stanovnika, u usporedbi s prosjekom EU od 270.

“Taj će projekt pomoći Konzumu da konsolidira svoju poziciju kao tržišni lider širenjem svoje maloprodajne mreže na područja u zemlji gdje moderni dućani još nisu prisutni. Ujedno će promicati standarde visoke kvalitete roba i usluga diljem Bosne i Hercegovine. EBRD-u je zadovoljstvo podržati Konzum dugoročnim financiranjem njegovih razvojnih planova, koje je osobito nedostatno u Bosni i Hercegovini na trenutno otežanome kreditnom tržištu,” rekao je Alain Piloux, direktor poslovne grupe za Rusiju, agribusiness, nekretnine i turizam u EBRD-u.

ivan-crnjac
Ivan Crnjac

“Tim projektom EBRD još jednom potvrđuje svoju vjeru u ispravnost strategije Agrokora kao i svoju snažnu podršku daljnjem razvoju cijele regije. S EBRD-om kao partnerom, Agrokor će još snažnije nastaviti pružati podršku jačanju gospodarstva u Bosni i Herzegovini putem ulaganja u slabo razvijeni maloprodajni sektor, implementacijom svjetskih standarda poslovanja i transferom “know-howa”, te što je najvažnije, stvaranjem partnerskih odnosa s lokalnim dobavljačima. Na taj će način ova investicija rezultirati i jačanjem lokalne industrije, generiranjem zaposlenosti te povećanjem standarda potrošača”, ističe Ivan Crnjac, izvršni potpredsjednik za strategiju i tržišta kapitala u Agrokoru.

EBRD već dugo surađuje s Agrokorom. U 2006. Banka je investirala dionički kapital u iznosu 110 milijuna eura te postala dioničarem Agrokora.

U listopadu 2008. Banka je ponudila zajam od 70 milijuna eura drugoj Agrokorovoj supsidijari, srpskom maloprodajnom lancu Idea, kako bi pomogla kompaniji u razvoju modernih maloprodajnih centara u manjim gradovima Srbije.
U sektoru poljoprivrednog biznisa EBRD je izravno financirao više od 320 projekata u vrijednosti od 4,7 milijardi eura diljem centralne i istočne Europe te u Zajednici Neovisnih Država.

EBRD je najveći institucijski investitor u Bosni i Hercegovini. Do danas Banka je dala 2,4 milijarde eura za različite projekte u zemlji, koji su privukli dodatne investicije vrijedne 1,4 milijarde eura, stoji u priopćenju.
(H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here