Delta planira graditi trgovačke centre u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

32

delta_city-ftdNajbogatiji srbijanski poduzetnik Miroslav Mišković, ne odustaje od proboja na hrvatsko tržište.

Štoviše, kani osvojiti četiri najveća hrvatska grada – Split, Zagreb, Osijek i Rijeku! Nakon što nije uspio kupiti zemljište Zagrepčanke jer je najbolju ponudu za tu atraktivnu parcelu dao IGH, njegov Delta holding trenutačno pregovara o kupnji dviju parcela za gradnju trgovačkih centara, odnosno retail parkova, u Zagrebu i Osijeku.

Miškovićev holding planira graditi i u Splitu i Rijeci. Potvrdio je to za Večernji list Dejan Racić, direktor Delta Real Estatea, člana Delta holdinga.

Osvajanje regije
– Naši planovi u Hrvatskoj odnose se na razvoj šoping centara i retail parkova. Oni proizlaze iz naše strateške orijentacije na razvoj različitih oblika tržnih centara u svim većim gradovima regije, tj. u zemljama bivše Jugoslavije i Albaniji – rekao je Racić. Podsjetimo, Mišković je izbačen iz igre za gradnju trgovačkog centra u slovenskim Stožicama jer Delta holding nije na vrijeme uplatio ratu potrebnu za tu investiciju. No, Mišković je, kažu u Delti, i dalje zainteresiran za to ulaganje, a želi se proširiti i na Hrvatsku. Miroslav Mišković rođen je 5. srpnja 1945. u selu Bošnjane nedaleko od Kruševca u Srbiji.

Najbogatiji je poduzetnik u Srbiji, a prema listi poljskog magazina Wprost, 42. je najbogatija osoba u postkomunističkim zemljama. Na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu zasjeo je na 891. mjesto s bogatstvom od milijardu dolara. Taj srbijanski tajkun maturirao je u Kruševcu, a ekonomiju je diplomirao 1971. Svojedobno je radio u Jugobanci te u Kemijskoj industriji Župa. U toj je tvrtki 1987. postao glavni direktor, a 1990. imenovan je zamjenikom premijera u Srbiji.

Na toj je funkciji bio samo šest mjeseci. U međuvremenu je osnovao kompaniju Delta M, koja je postala vrlo uspješna u godinama rata i vladavine Miloševića. Ubrzo je osnovao i Delta banku (prodao ju je 2005. Banci Intesa), što je bio početak stvaranja Miškovićeva Delta holdinga, korporacije koji se bavi prodajom, gradnjom, razvojem, osiguranjima… Drži se da Mišković ima jak utjecaj na vodeće srbijanske političare. On je 9. travnja 2001. bio otet, no oslobođen je već idućeg dana kad je platio otkupninu (navodno sedam milijuna DEM). Otmičari su bili povezivani s grupom osuđenom za Đinđićevo ubojstvo.

Udruživanje s Konzumom
Unazad dvije godine naveliko se najavljivalo spajanje dvaju najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj i Srbiji – Agrokorova Konzuma i Deltina Maxija. Međutim, Todorić i Mišković od tog su nauma odustali, no šefovi kompanija nastavili su utrku u osvajanju regije. (vecernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here