Nakon neradne nedjelje i kraće radno vrijeme trgovina?

32

Trgovci podijeljeni oko prijedloga o kasnijem otvaranju i/ili ranijem zatvaranju trgovina. Dok će Mandi to primijeniti, u Mercatoneu ne žele

trgovacki-centarSuprotno dosadašnjim taktikama trgovaca o produženju radnog vremena kao poticaja prodaji, direktor Ilirika nekretnina Žarko Kovačić predlaže trgovačkim centrima smanjenje radnog vremena, odnosno kasnije otvaranje i/ili ranije zatvaranje. Predlaže i vlasnicima centara u Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj da ne iskoriste mogućnost rada nedjeljom tijekom srpnja i kolovoza kada nema dovoljno kupaca.

Pritom se vodi podacima o 17-postotnom padu maloprodaje u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje 2008., te činjenicom da zbog pada prodaje zakupci u trgovačkim centrima više ne mogu izdržati cijene zakupa. Navodi i primjer američke grupacije Westfielda, koja je u dogovoru sa zakupcima, odlučila sat vremena kasnije otvarati centre i zatvarati ih pola sata ranije. Izračunali su da na taj način prosječna trgovina u njihovih 55 trgovačkih centara godišnje uštedi pola milijuna eura. “Zakupcima u trgovačkim centrima je drastično pala prodaja i traže niže zakupnine ili prijete odlaskom. Jedan trgovački centar je već spustio cijene zakupa s lanjskih 20 eura po četvornom metru na 11 eura. Vlasnicima centara je važno zadržati zakupce i zbog toga pristaju na niže zakupnine. (pd)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here