Pad maloprodaje 17%

22

Snažan pad osobne potrošnje rezultirat će smanjenjem BDP-a, smatraju analitičari Raiffeisen Consultinga

potrosac-izgubljen-midiGlobalna financijska kriza koja se prelila i na hrvatsko tržište rezultirala je padom zaposlenosti, kupovne moći, povjerenja potrošača kao i zabrinutošću za buduće prihode.

Sve se to odrazilo i na pad prometa u trgovini na malo u 2008. godini od 0,5 posto, a trend s kraja godine se nastavio i u ovoj godini. U prvom kvartalu je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, maloprodaja zabilježila realni pad od 16,9%. Pad prometa u ožujku je u odnosu na ožujak prošle godine iznosio čak 17,4%.

Tako snažan pad prodaje posljedica je smanjenja osobne potrošnje, ali donekle i drugačijeg termina uskršnjih blagdana.

Apsolutno je najveći pad prodaje motornih vozila, od čak 50,8%. Za 8,3% je pala prodaja u nespecijaliziranim prodavaonicama, uglavnom živežnim namirnicama, u kojima se obavlja 34% ukupnog prometa u trgovini na malo.

Lider u tom segmentu, Konzum, ipak je objavio povećanje prihoda od prodaje u prvom kvartalu za 3,3%, odnosno za gotovo 77 milijuna kuna u odnosu na prvi kvartal 2008. Međutim, Konzum je u tom razdoblju ostvario i pad dobiti od 82,2%. U prvom kvartalu ona je iznosila svega 4,24 milijuna kuna, u odnosu na prošlogodišnju od 24,7 milijuna.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku značajan je pad prometa i u prodaji tekstila, odjevnih predmeta i obuće, od 12,6%.

Potvrđuju to rezultati Magme i Varteksa. U Varteksu su, kažu, preoptimistično planirali prodaju ove godine. Rezultati u prvom kvartalu u njihovih 90 prodajnih objekata u Hrvatskoj podbacili su u odnosu na plan, ali i u odnosu na prošlogodišnje rezultate, i to za desetak posto.

Magma je, kažu u toj tvrtki, krizu predosjetila još u ljeto prošle godine te je počela s restrukturiranjem, zatvaranjem dijela trgovina i promjenom asortimana – franšizne robne marke koje su zabilježile pad od 25,5% zamijenili su vlastitim robnim markama, čija je prodala porasla za 30%. Sve to međutim, nije pomoglo da rezultat Magme u prvom kvartalu ne bude – minus od 15 milijuna kuna.

Kriza je pogodila i trgovačke centre i velike trgovine, iako i dalje niču svuda oko nas. Neki od njih osjetno su prazniji. Tako primjerice zagrebački trgovački centar King Cross bilježi zadnjih nekoliko mjeseci značajan pad posjećenosti od 20-25%.

Na tjedan centrom na zapadnom ulazu u Zagreb prođe između 55 i 60 tisuća ljudi, dok ga je nekad posjećivalo i 70 do 80 tisuća na tjedan.

U veljači je pad posjećenosti od više od 10 posto osjetio i Roses Fashion Outlet u Zagorju. Taj je centar, smješten pored autoceste A2 između Zaboka i Krapine, u veljači posjetilo svega 68.000 ljudi. Roses, međutim, nakon toga bilježi značajan rast posjećenosti u ožujku i travnju, kada ga je posjetilo 112, odnosno 143 tisuće ljudi, te u ovoj godini očekuje ukupno više od dva milijuna posjetitelja.

Pad posjete u veljači zabilježio je i zagrebački City Centar One, šest posto, no tijekom ostalih mjeseci ove godine taj je trgovački centar zabilježio rast posjećenosti u odnosu na iste mjesece lani, posebno u travnju, kada je otvoren novi dograđeni dio Centra. Tijekom tri dana oko otvaranja Centar je posjetilo čak 150.000 ljudi.

Snažan pad osobne potrošnje rezultirat će smanjenjem BDP-a, drže u Reiffeisen Consultingu u kojem procjenjuju da će ovogodišnji realni pad maloprodaje iznositi oko 8,4%. To će, međutim, kažu dalje analitičari Reiffeisena ovisiti o uspjehu turističke sezone.

Zbog svega toga predviđaju smanjenje broja radnika u trgovini te ubrzavanje konsolidacije tržišta s kojeg će, kažu u Reiffeisen Consultingu, otpasti manje konkurentni i financijski slabiji igrači. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here