Podravki dobit pala na 6,2 milijuna kuna

17

Grupa Podravka u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila 6,2 milijuna kuna neto dobiti, što je znatno smanjenje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada je neto dobit iznosila 15,8 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća koprivničke tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

podravka-zgradaPrihodi od prodaje Grupe iznosili su 798,1 milijuna kuna i veći su za 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Prodaja strateškog poslovnog područja (SPP) Prehrana i pića iznosila je 632,8 milijuna kuna i čini 79,3 posto ukupne prodaje Grupe te je u usporedbi s prvim kvartalom 2008. zabilježila pad od 2 posto.

SPP Farmaceutika ostvarilo je prodaju u iznosu od 164 milijuna kuna, što predstavlja rast od 23 posto.

Na tržištu Hrvatske Podravka Grupa je ostvarila prodaju u iznosu od 393,8 milijuna kuna, što čini 49 posto ukupne prodaje Grupe. Prodaja u prvom kvartalu niža je za 2 posto od istog razdoblja u lani, a taj pad generiran je padom prodaje SPP Prehrana i piće od pet posto.

Na inozemnim tržištima ostvarena je prodaja u iznosu 404,3 milijuna kuna, što predstavlja rast za 6 posto. Pritom je najveći rast ostvaren na tržištu jugoistočne Europe (28 posto) čemu najviše pridonosi rast prodaje na tržištu BiH (64 posto).

Operativni troškovi Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosili su 746,5 milijuna kuna i zabilježili su pad od 1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Od operativnih troškova, jedino su troškovi prodanih proizvoda zabilježili porast od 3 posto pod utjecajem rasta cijena sirovina i materijala te energije.

Troškovi prodaje i distribucije bilježe pad od 4 posto, a opći i administrativni troškovi su pali 12 posto.

Pad općih troškova rezultat je provedene reorganizacije s kraja 2008. koja je imala za cilj uspostavljanje optimalne organizacije uz revidiranje poslova, menadžerskih prava i obveza te troškova svake organizacijske, navodi se u financijskom izvješću.

Bruto dobit Grupe Podravka iznosila je u prvom kvartalu 326,3 milijuna kuna, što predstavlja rast od 1 posto. Očekivane uštede ostvarene kroz reorganizaciju i daljnja optimizacija operativnih procesa odrazile su se na rast operativne dobiti Grupe koja je iznosila 53,5 milijuna kuna.(H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here