Portanova – počinje gradnja najvećeg trgovačkog centra u istočnoj Hrvatskoj

64

portanovaU centru bi posao trebalo pronaći oko tisuću ljudi

Portanova, dosad najveći trgovački centar u istočnoj Hrvatskoj, počet će se graditi vrlo brzo, jer je investitor, osječka tvrtka Amplitudo u vlasništvu Željka Biloša, dobila građevinsku dozvolu 30. travnja. Vrijednost projekta je 80 milijuna eura, a u lokalima Portanove posao bi trebalo naći više od tisuću ljudi, što je otprilike 16 posto nezaposlenih u gradu. Posjetitelje će čekati i 1.600 parkirnih mjesta u podrumu, pored zgrade, a automobili će se moći parkirati i na krovu objekta.

Otvorenje centra predviđeno je za kraj 2010. godine, a ugovor s međunarodnim partnerom jamči popunjenost prodajnih prostora. Osim na Osječane, investitor računa i na komitente iz ostatka Slavonije i Baranje, Srbije, Mađarske i sjeverne Bosne.

Centar će se prostirati na 79.000 četvornih metara u zapadnom dijelu Osijeka, uz južnu obilaznicu, a na polovici površine bit će prostori za iznajmljivanje i prodaju, dok će ostatak činiti kulturni, zabavni i uslužni sadržaji. Najavljen je dolazak više od stotinu poznatih svjetskih brendova, među kojima će se mnogi prvi put pojaviti u Hrvatskoj, a većina prodajnog prostora već je rezervirana.

portanova-press
Jelena Vitasović i Željko Biloš

– Ovo nam je prvi projekt u Hrvatskoj, rekla je na jučerašnjem predstavljanju u Hotelu Osijek Jelena Vitasović u ime britanske kompanije Mace, koja u Beogradu od 2004. godine ima zastupništvo za regiju, a u svijetu više od 30 ureda.

Arhitektonsko rješenje izradila je britanska kuća Chapman Taylor Architetti, s više od 500 zaposlenih, a predstavnik njezinog milanskog ureda, Alessandro Stroligo rekao je da su dosad projektirali više od 40 sličnih objekata u svijetu.

Projekt Portanove izradili su u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom XXL, rukovodeći se urbanističkim izgledom grada. Ideja je bila načiniti monumentalnu zgradu koja podsjeća na veliku stijenu, podijeljenu u tri dijela s dva glavna ulaza, a povezuje ih hipermarket centar. Zgrade će imati tri etaže i potkrovlje u kojem će biti multiplex kina.

Portanova će se graditi u suradnji sa CB Richard Ellis, najvećom svjetskom kućom za usluge u komercijalnim nekretninama iz Londona s 34.500 zaposlenih i 416 ureda u 60 zemalja, te britanske kuće Mace za project management, koja je zbog toga otvorila podružnicu u Osijeku. (Goran Flauder)

1 COMMENT

  1. Radujem se otvaranju novog centra u Osijeku,što znači nova radna mjesta što nama osječanima treba.Molim Vas gdje mogu predati zamolbu.Unaprjed hvala.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here