Prihod od direktne prodaje 222,6 milijuna kuna

35

hudp-ftdHrvatska udruga direktne prodaje (HUDP) danas je u hotelu Westin predstavila svoje godišnje poslovne rezultate za 2008. godinu te očekivanja za iduće poslovno razdoblje.

Osnovan 2006. godine kao neprofitna organizacija, HUDP čini pet tvrtki – Amway, Avon, Herbalife, GNLD te Oriflame – od ukupno jedanaest koje se na području Hrvatske danas bave direktnom prodajom.

adriana_giurissa
Adriana Giurissa

“U prilog činjenici da direktna prodaja dulji niz godina predstavlja značajan čimbenik na hrvatskom tržištu svjedoči i podatak da je lani u Hrvatskoj ostvaren prihod od 395,6  milijuna kuna, od čega čak 56 posto pokrivaju članice HUDP-a, ostvarivši ukupni prihod od 222,6 milijuna kuna,” izjavila je Adriana Giurissa, potpredsjednica HUDP-a.

Prema HUDP-ovim prodajnim rezultatima za proteklu godinu, 58,94 posto čine kozmetički i proizvodi za osobnu njegu, 26,65 posto čine tzv. wellness proizvodi, 6,21 posto čini odjeća, 6,06 posto kućne potrepštine, a ostatak čine knjige, dječje igračke, uredski te audiovizualni materijal i dr.

Dok HUDP u Hrvatskoj broji 90 stalno zaposlenih i oko 50 tisuća članova, na globalnoj razini oko 63 milijuna ljudi u segmentu direktne prodaje prihoduje više od 114 milijardi dolara godišnje, pri čemu Azija i Sjeverna Amerika oko 70 milijardi.

“Procjenjuje se da je 9 milijuna predstavnika direktne prodaje u Europi lani ostvarilo prihod od 20 milijardi eura,” dodaje Anders Berglund, potpredsjednik FEDSA-e, Europske asocijacije udruga direktne prodaje.

“S obzirom na gospodarsku krizu u kojoj se svijet, pa i Hrvatska, danas nalazi, te s time povezanom povećanju stopa nezaposlenosti, vjerujem da segment direktne prodaje može ponuditi niz prednosti i mogućnosti za dodatnu zaradu. Upravo u razdobljima ekonomskih kriza osnovane su brojne tvrtke za direktnu prodaju. Povrh toga se tvrtke za direktnu prodaju uglavnom bave osnovnim proizvodima kao što su dodaci prehrani, kozmetika, sredstva za čišćenje. Sukladno tomu u idućem poslovnom razdoblju očekujemo povećano zanimanje za angažman u direktnoj prodaji, koja je primjerena ženama i muškarcima u svim socijalnim skupinama društva,” zaključuje Adriana Giurissa.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here