Slovenski Dnevnik o “prividnoj” prodaji četvrtine Mercatora Orbico grupi

27

roglic-mercator-ftdVlasnička prava na četvrtinu dionica slovenskog Mercatora ovoga će tjedna biti prebačena na Orbico grupu. Ali riječ je o uvjetnom, odnosno “prividnom poslu” o kojemu su se dogovorili Boško Šrot, direktor Infond Holdinga koji raspolaže polovicom dionica najvećeg slovenskog trgovačkog poduzeća, te vlasnik Orbico grupe Branko Roglić, tvrdi ljubljanski Dnevnik u svom današnjem poslovnom prilogu.

Šrotov holding zbog zahtjeva državnih regulatora mora smanjiti vlasnički udio u Mercatoru, a prijeti mu i zapljena dionica od Nove Ljubljanske banke (NLB), koja je u većinskom vlasništvu države, ako joj ne vrati kredit od 130 milijuna eura. Nedavno produžavanje tog kredita izazvalo je pravu buru u Sloveniji, pa je vlada premijera Boruta Pahora donijela uredbu da banke u vrijeme financijske krize ne smiju financirati “menadžerske otkupe” ako žele doći do dodatnih državnih jamstava.

Kupoprodajni ugovor Šrot i Roglić potpisat će ovoga tjedna, a bit će realiziran samo ako pristanak na tu operaciju daju NLB i državne regulatorne agencije, tvrdi list. Dnevnik dodaje da Orbico grupa nije u Mercatoru provela uobičajeno dubinsko snimanje poslovanja (due dilligence) niti dobila kredit za izvedbu posla, nego raspolaže pismom o namjeri jedne austrijske banke da će operaciju financirati nakon što suglasnost daju državne agencije za vrijednosne papire i za zaštitu tržišnog natjecanja.

Dnevnik navodi da je riječ o “netransparentnom poslu” kojim Šrot pokušava doći u bolji pregovarački položaj s državom i NLB-om oko novog refinanciranja dospjelih kredita. Navodno je dogovorena kupoprodajna cijena Mercatorovih dionica Orbico grupi od oko 200 eura za dionicu, znatno više od ponuda koje je Šrot dobivao od inozemnih investicijskih fondova, dok je cijena dionice na burzi oko 160 eura, piše Dnevnik. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here