Srbija: Dobavljači krive trgovačke lance za nelikvidnost

49

idea-srbija-ftdDobavljači Delte, Agrokora i Mercatora u Srbiji ne mogu naplatiti svoju robu i više od četiri mjeseca

U Srbiji poduzeća imaju sve više problema s likvidnošću jer je od 107.200 registriranih malih, srednjih i velikih poduzeća trenutačno nelikvidno 67.940, a najveći dužnici su država Srbija i veliki trgovački lanci, a među njima je i hrvatski Agrokor, prenosi beogradski B92.

Medijske napise kako lanac Idea, u vlasništvu Agrokora, kasni s isplatama robe dobavljačima te da plaćaju bonovima ili kompenzacijom, iz Uprave te tvrtke nisu željeli demantirati uz obrazloženje kako se nemaju od čega braniti.

Nadalje, kako donosi B92, dobavljači velikih trgovačkih lanaca u Srbiji nalaze se u apsurdnoj situaciji – s jedne strane, ne mogu naplatiti svoju robu i više od četiri mjeseca, a sa druge se nadaju da će lanci opstati jer zbog njihovog dominantnog položaja na tržištu, samo u njima mogu plasirati svoju robu.

Kompanija PKB Imes snabdijeva lanac Delta Maxi mesom i mesnim prerađevinama, ali zbog predugih rokova naplate ima velikih problema sa likvidnošću firme. Goran Milović, direktor prodaje u PKB Imesu, kaže kako kašnjenja postoje i da se to dosta odražava na dnevnu likvidnost.

milos-bugarin
Miloš Bugarin

Kompenzaciju kao način isplate ne koristi treći veliki regionalni lanac – slovenski Mercator u kome tvrde da ne kasne s isplatama. Iz tvtke navode da Mercator sa svojim dobavljačima ima sklopljene ugovore za plaćanje od 7 pa do 120 dana.

U Privrednoj komori Srbije procjenjuju kako je maksimalan rok, do kojeg poduzeća u Srbiji (PKS) mogu izdržati odgode plaćanja, između 65 i 90 dana i to kada nema krize. U trenutačnim uvjetima čak i takav rok je poguban za gospodarstvenike, izjavio je predsjednik PKS-a Miloš Bugarin te istaknuo da je «nemoguće da proizvodnja kreditira trgovačke lance». (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here