Danas prva radna nedjelja ove godine

24

Danas je za većinu trgovina u Hrvatskoj prva radna nedjelja, s obzirom na to da je u ponedjeljak, 1. lipnja, na snagu stupio novi sezonski režim rada, prema kojem sve prodavaonice u Hrvatskoj mogu raditi i nedjeljom od 7 do 14 sati.

trgovacki-centarSindikati, koji su se tijekom višegodišnje javne rasprave o Zakonu o trgovini protivili radu nedjeljom, očekuju da će se dosadašnja praksa poslodavaca da neplaćaju nedjeljni rad, te “zaboravljaju” radnicima dati slobodan dan tijekom tjedna, nastaviti. Dio Zakona o trgovini koji uređuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima, stupio je na snagu 1. siječnja ove godine.

Prema njemu, od 1. lipnja do 1. listopada te u tijeku prosinca sve prodavaonice mogu raditi nedjeljom od 7 do 14 sati, a iznimno svaki dan od 0 do 24 sata mogu raditi benzinske postaje, prodavaonice na graničnim prijelazima, autoodmorištima, kolodvorima, zračnim lukama, pristaništima i slično.

Tijekom cijele godine nedjeljom od 7 do 14 sati mogu raditi vlasnici štandova i klupa za prodaju cvijeća i svijeća izvan tržnica, kiosci, pekarnice i slično. Isto tako mogu raditi i prodajni objekti u sklopu bolnica, hotela, toplica i sličnih institucija.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here