Drakonske kazne trgovcima u izmišljenim ‘sajamskim danima’

125

Inspektori će od iduće nedjelje kažnjavati trgovce koji ne budu poštovali radno vrijeme po Zakonu o trgovini umjesto dosadašnjeg nadzora u kojemu nije još bilo kažnjavanja, saznali smo u Državnom inspektoratu.

rad-nedjeljom1Naime, pokušajem nekih gradonačelnika jadranskih gradova da zabrani rada trgovina nedjeljom i blagdanom doskoče proglašavanjem sajamskih dana, u Državnom inspektoratu ocjenjuju neprimjerenim izigravanjem zakona koji valja poštovati.

Sajamski dani podrazumijevaju,naime,rad samo na štandovima na otvorenim prostorima, ali nipošto i u trgovinama, tumače u Državnom inspektoratu i naglašavaju kako razumiju potrebu turističkih mjesta da drugačije reguliraju radno vrijeme nedjeljom i blagdanima, no dok je zakon na snazi inspektori su ga dužni poštovati i to će, kažu, raditi već od iduće nedjelje.

Lekcija iz Istre
Kažnjavanje međutim, trgovaca koji poslušaju svoje gradonačelnike i otvore trgovine nedjeljom iza 14 sati ili blagdanom, nije nimalo “nježno”. Naime, u Inspektoratu su ovlašteni kazniti za takav prekršaj pravnu osobu sa 50.000 kuna, ali uz prijavu sucu za prekršaje prava kazna zapravo jest u pečaćenju trgovine na 30 dana. Prema tumačenju inspektora vlasnik trgovine može “otkupiti” tu kaznu pečaćenja ukoliko u roku od pet dana uplati 30.000 kuna.

Radi se,dakle, o doista drakonskim kaznama i inspektori upozoravaju kako se s provođenjem zakona nitko nema pravo igrati. S druge pak strane istarski čelnici lokalne uprave i samouprave, jednako nezadovoljni odredbom o radnom vremenu trgovina u turističkim područjima nedjeljom i blagdanom, svojim su potezom očitali pravu lekciju iz poštovanja pravne države.

Naime, oni su uputili zahtjev Vladi da po hitnom postupku donese uredbu kojom bi se lokalnim upravama ostavila mogućnost da same određuju radno vrijeme trgovina u sezoni. No, dok se to ne dogodi Istrani će, kažu, poštovati važeći zakon jer sve drugo bila bi anarhija.

– Potpuno se slažemo da uvjeti rada u turističkoj sezoni i radno vrijeme ne mogu biti jednaki u Vinkovcima ili na Hvaru. Međutim, u pravnoj državi moramo se držati zakona kakav je na snazi i zaputiti proceduru njegove izmjene ukoliko njime nismo zadovoljni. To je jedino što gradonačelnici mogu napraviti u ovom trenutku, a na Vladi je kojom će brzinom i hoće li prihvatiti takve zahtjeve – komentiraju u Državnom inspektoratu, poručujući kako više neće biti upozoravanja trgovaca kao do sada, već slijedi dosljedna primjena zakona.(slobodna.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here