Jadranka Kosor: Izmjene neradne nedjelje najranije u ljeto

26

Nakon još jedne maratonske sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća čelnici tijela izvijestili su da su najveći dio trosatne rasprave posvetili međusobnim odnosima.

rad-nedjeljomO aktualnom Zakonu o minimalnoj plaći, koji današnjim stupanjem na snagu donosi povišicu od 10 do 12 posto, nisu ni raspravljali. Damir Jakuš komentirao je samo da o tom zakonu nisu ni raspravljali.

‘Što se Vlade tiče zakon je u primjeni u svojoj punini. Oko promjena se trebaju dogovoriti poslodavci i sindikati’, kratko je komentirala potpredsjednica Vlade, Jadranka Kosor.

Ni Zakon o zabrani rada trgovine nedjeljom nije izazvao veću pozornost. Naime, od sljedeće nedjelje trgovine će imati pravo otvoriti svoja vrata do 14 sati. Neki su trgovci već reagirali na ovu odredbu rekavši da im takvi uvjeti nisu isplativi.

‘Otvoriti trgovine u vremenu kada ni turisti ni lokalni ljudi nemaju potrebe je promašena stvar. Treba radno vrijeme odrediti sukladno promjenama’, kritizirao je Ivica  Mudrinić, predstavnik poslodavaca.

Kosor je na to tek odgovorila da je Zakon na snazi i dodala da ga Vlada nema namjeru mijenjati prije negoli istekne pola godine njegove primjene.

‘Analizira se i prati učinak Zakona na gospodarstvo, a eventualne promjene radit ćemo nakon detaljne analize’, kazala je Kosor.

To bi značilo da trgovine nedjeljom neće raditi puno radno vrijeme barem do srpnja, odnosno turisti će i u špici sezone nailaziti na zatvorena vrata. (seebiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here