Mjesečni rast prometa u maloprodaji 9,9 posto

83

Osjetniji nominalni rast prometa u četvrtom mjesecu ove godine zabilježen je samo u maloprodaji kruha, peciva, tjestenine i slatkiša

trgovac-pekarPromet od trgovine na malo u travnju ove godine bio je u odnosu na prethodni mjesec nominalno veći za 9,9 posto, a realno za 8,6 posto, dok je na godišnjoj razini, prema travnju prošle godine, nominalno manji za 11,9 posto, a realno za 14,5 posto, pokazuju podaci koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

U prva četiri mjeseca ove godine pak promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti bez obzira na njihovu pretežnu djelatnost, bio je nominalno manji za 14 posto, a realno za 16,3 posto nego u istom razdoblju prošle godine.

Promatrano prema trgovačkim strukama, u travnju je prema ožujku u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, na koje se odnosi 34,9 posto hrvatske maloprodaje, promet nominalno povećan za 12,2 posto, dok je u odnosu na isti mjesec lani viši za 5,7 posto.

U maloprodaji motornih goriva i maziva promet je na mjesečnoj razini nominalno povećan za 9,9 posto, no na godišnjoj je razini niži za 17 posto.

U ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama promet je na mjesečnoj razini porastao nominalno za 7,9 posto, a na godišnjoj razini se bilježi nominalni pad za 9,6 posto.

Najznačajniji nominalni porast prometa na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak, u travnju se bilježi u maloprodaji tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda, i to za 32,5 posto, kao i u prodaji alkoholnih i drugih pića – za 29,2 posto. Istodobno je za najviših 6,7 posto smanjen promet u maloprodaji motornih vozila.

Na godišnjoj razini, prema travnju prošle godine, osjetniji nominalni rast prometa u četvrtom mjesecu ove godine zabilježen je samo u maloprodaji kruha, peciva, tjestenine i slatkiša, i to za 26 posto, a povećani su i prometi u prodaji duhanskih proizvoda (za 4,3 posto), tekstila, odjeće i obuće (1,7 posto) te kozmetičkih i toaletnih proizvoda (za 1,1 posto).

Najveći pad prometa prema travnju prošle godine, kao i u odnosu na ožujak, zabilježen je pak u prodaji motornih vozila i iznosi čak 56,4 posto.(bankamagazine.hr)

1 COMMENT

  1. Da li je ovaj članak nešto u stilu njuz.net? Ne mogu da poverujem da neko ovo starnvo ovako ozbiljno tumači zakon.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here