Ni sindikati trgovine ne znaju koliko je radnika dobilo otkaz

36

okrugli-stol-sindikat-trgovine-hrvatskePitanje koje muči sve trgovce – može li se tužiti država zbog štete izazvane protuustavnom zabranom rada nedjeljom

Nakon što je Ustavni sud u petak jednoglasno ukinuo zabranu rada nedjeljom, s početkom ovog tjedna počele su medijske spekulacije o mogućnosti povrata štete trgovcima, a postavlja se i pitanje koliko je točno radnika izgubilo posao zbog neradne nedjelje.

«Nemoguće je dobiti podatak o točnom broju otkaza, većinom je riječ o radnicima koji su radili na ugovor od tri ili šest mjeseci i nisu članovi Sindikata jer im poslodavci najčešće kažu da to nije poželjno», izjavila je Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine dodajući da se taj podatak pažljivo krije od javnosti.

U Sindikatu vjeruju da se taj podatak ciljano skriva jer su im poslodavci dužni svaka tri mjeseca predočiti podatke o poslovanju i za razliku od prije kada su dostavljali i podatke o otkazima, sada to nisu učinili.

Prema njenim riječima, procjenjuje se da kada bi se poštivao zakon po kojem se radi 40 sati tjedno uz 10 sati prekovremenog rada Hrvatskoj trenutačno manjka 30.000 radnika u trgovini.

Također, Mišeljić postavlja pitanje i pravih uzročnika drastičnog pada prometa u trgovini – za koji dio gubitka je zaslužna neradna nedjelja, a za koji kriza? Ona vjeruje da zakon o zabrani rada nedjeljom nema veze s padom prometa te da je manje važno kada je dućan otvoren ako nešto želimo kupiti.

Dok se vode rasprave može li ‘proći’ tužba pred Europskim sudom za ljudska prava jer je u domaćim propisima teško pronaći osnovu za naknadu štete za domaće poduzetnike, šteta počinjena radnicima koji su dobili otkaz ne može se baš nikako nadoknaditi.

1 COMMENT

  1. seriously? this is totally abursd. How can you get engaged in front of the pyramids. That should be illegal it is so cute and awesome. These pictures are awesome. I agree, we need to get these in a National Geographic engagement shoot series. !!!!!!! I love the motion and surprise!!!!!! And ditto to kyle, I was surprised and excited when I saw him pull out the ring, even though I KNNNEEEWWW it was coming. The images leading up to the moment build such an anticipation and excitement. I love this!

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here