Rad nedjeljom do 14 sati; više štete nego koristi

52

Gradovi će sami odlučivati o radnom vremenu nedjeljom

radno-vrijeme1Za dio trgovaca rad ograničen do 14 sati je besmislen jer im, kako tvrde, ne pokriva troškove.

Prva radna nedjelja u trgovini od početka godine donijela je zadovoljstvo malim trgovcima i trgovinama prehrambenih proizvoda, dok dio trgovaca u velikim shopping centrima, u kojima se ne prodaje hrana, tvrde da im nedjeljni promet zbog ograničenog radnog vremena ne pokriva troškove.

Odluku da se radi samo do 14 sati smatraju besmislenom.

Loša reklama za turizam
Vlada bi možda već ovih dana mogla sve iznenaditi odlukom da se nedjeljno radno vrijeme tijekom ljeta regulira na lokalnoj razini, i to najviše zbog početka turističke sezone jer su se zatvorene trgovine već pokazale kao loša reklama za turizam, doznajemo iz trgovačkih krugova.

Naš izvor tvrdi da je Ekonomski institut završio analizu učinka recesije i neradne nedjelje na trgovinu, a navodno je to istraživanje pokazalo pad prometa od čak 30 posto od početka godine. Vlada navodno, osim dozvole da se nedjeljno radno vrijeme regulira na lokalnoj razini, razmatra i neka druga rješenja koja bi mogla poslužiti kao jedna od novih antirecesijskih mjera.

Promet Konzumovih prodajnih mjesta prve radne nedjelje oko 15 posto je manji nego nedjeljom u isto doba prošle godine.

Prva radna nedjelja u Pevecovim centrima bila je, s obzirom na radno vrijeme samo do 14 sati, izvrsna, tvrdi vlasnik tog lanca Zdravko Pevec. On ističe da je u tom radnom vremenu bilo 15 do 20 tisuća posjetitelja, a u odnosu na najbolji dan, subotu, taj promet je bio 50 posto manji. U odnosu na radne nedjelje prije donesenog zakona ostvareno je 50 posto prometa, kaže Pevec.

Sačuvati radna mjesta
– Uvjereni smo da će ovi pokazatelji Vladi biti dobra smjernica za promjenu zakona već u srpnju. Na taj način lakše će se zadržati radna mjesta, a moguća su i nova zapošljavanja – tvrdi Pevec.

Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Fliba koja upravlja trgovačkim lancem Emmezeta, tvrdi da je njegov trgovački centar ostvario 35 posto prometa od nedjelje kada je radno vrijeme bilo do navečer.

Trošak je mnogo veći od prometa i zbog toga je odluka da se nedjeljom radi samo do 14 sati besmislena, tvrdi Školnik.

Osim izmjena u sustavu rada nedjeljom, među novim Vladinim antirecesijskim mjerama mogle bi se naći, nagađa se, i izmjene u režimu zabrane pušenja, koja je već uništila poslovanje brojnih kafića i restorana.

Mogućnost izmjena tog zakona – iako samo u tehničkom dijelu – nedavno je spomenuo i ministar zdravstva Darko Milinović.

Ipak, nitko od naših sugovornika iz krugova Vlade i Ekonomskog vijeća jučer to nije mogao ni potvrditi, ni opovrgnuti. (jutarnji.hr)

1 COMMENT

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here