Šrot u srijedu odlučuje hoće li Mercator preuzeti stranci ili NLB

27

srot-mercatorU srijedu istječe rok za plaćanje 130 milijuna eura kredita koje Info Holding Boška Šrota mora vratiti NLB. Šrot je založio svojih 25% Mercatora kako bi dobio kredit pa je pitanje: hoće li dionice prepustiti banci ili ih prodati strancima

Zadnjeg dana prije isteka roka Infond Holdingu za plaćanje kredita od 130 milijuna eura Novoj ljubljanskoj banci (NLB), ljubljanski Dnevnik u utorak se raspisao o mogućem razrješenju budućnosti najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercatora.

Naime, predsjednik Uprave Pivovarne Laško i Infond Holdinga Boško Šrot založio je 25 posto vlasništva Mercatora kako bi dobio kredit od NLB i što se rok za povrat posuđenih sredstava približava, to slovenski mediji sve više spekuliraju što će se dogoditi. Tako je u posljednja dva tjedna pisano kako Mercator kupuje vlasnik Agrokora Ivica Todorić, što je on ubrzo odbacio. Zatim je spominjan i predsjednik Uprave Adrisa Ante Vlahović koji se navodno o Mercatoru raspitivao još krajem prošle godine. Čak su Todorić i Vlahović zajedno spominjani kao novi vlasnici, jer Adris ima novaca, a Agrokor znanje.
Također je potrebno spomenuti i vlasnika Orbica Branka Roglića koji čitavo vrijeme ponavlja kako želi udio u Mercatoru. No,  slovenski mediji su ga optužili kako će kupiti trgovački lanac za nekog drugog, Todorića, pa čak i samog Šrota, a u utorak su u priču upleli i predsjednika Uprave slovenske podružnice UniCredita Franca Arhara.

Naime, prema izvorima ljubljanskog Dnevnika UniCredit bi u utorak trebao poslati Infond Holdingu ponudu za otkup 12,5 posto Mercatora, a za (pre)ostalih 12,5 posto ponudu bi trebao dati Roglić pomoću kredita jedne od banaka iz talijanske bankarske grupacije UniCredita.

Uplitanje UniCredita povezano je s velikim talijanskim trgovačkim lancem Coop Italia koji se početkom godine raspitivao za Mercator i preuzeo dokumentaciju, ali se nije javio na natječaj raspisan u veljači.

Doduše, slovenski UniCredit je jedna od banaka kreditora Istrabenza koji se nalazi u velikim problemima zbog dugovanja od milijardu eura, te je otkupio udio od osam posto koliko je koparska tvrtka imala u Mercatoru.
O objavljenoj priči u Dnevniku oglasila se i slovenska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja jer ako UniCredit kupio 12,5 posto Mercatora, te kreditirao Orbico za kupnju još 12,5 posto, a novinari spekuliraju kako će se Orbicov možebitni udio kad-tad doći u ruke spomenute banke, ta bi financijska kuća praktički u svojim rukama imala gotovo pa većinsko vlasništvo nad najvećim slovenskim trgovačkim lancem. Spekulacija ide i dalje. Naime, prema neimenovanim izvorima Dnevnika UniCredit već ima kupca zainteresiranog za Mercator.
No, kako je poznato da su Slovenci jako osjetljivi na prodaju svojih najvažnijih kompanija strancima, a Mercator je ključan za slovensku prehrambenu industriju, čitav posao je više nego upitan. Tim prije što i sam Šrot nije htio pregovarati sa stranim investicijskim fondova o prodaji udjela u Mercatoru i(li) Pivovarni Laško. Stoga ključ budućnosti zapravo leži u samo jednoj odluci: hoće li Šrot radije dionice Mercatora prepustiti NLB-u ili će ga prodati strancima.  (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here