Trgovine počinju sa sezonskim režimom rada

27

Trgovci danas počinju sa sezonskim režimom rada te će sve prodavaonice u Hrvatskoj moći raditi i nedjeljom od 7 do 14 sati. No, do sada se pokazalo da radnici koji su radili nedjeljom za to nisu bili plaćeni niti su dobivali slobodan dan.

kolicaZato će, kako je rekla predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Dragica Mišeljić, sindikat pomno pratiti što se događa. Očekuje da poslodavci napokon promijene odnos prema radnicima i zaradi.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je kako se pribojava da će se radom nedjeljom ponovno otvoriti i pitanje rada na crno. U vremenu smanjene potrošnje, kada ljudi ionako manje kupuju, nelogično je otvarati trgovine nedjeljom, mišljenja je Sever.

Dio Zakona o trgovini, koji uređuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima stupio je na snagu 1. siječnja ove godine. Prema njemu od 1. lipnja do 1. listopada te  tijekom prosinca, sve prodavaonice mogu raditi nedjeljom od 7 do 14 sati, a iznimno svaki dan od 0 do 24 sata mogu raditi benzinske postaje, prodavaonice na graničnim prijelazima, autoodmorištima, kolodvorima, zračnim lukama, pristaništima i slično.

Cijele godine nedjeljom od 7 do 14 sati mogu raditi vlasnici štandova i klupa za prodaju cvijeća i svijeća izvan tržnica, kiosci, pekarnice i slično. Isto tako mogu raditi i prodajni objekti u sklopu bolnica, hotela, toplica i sličnih institucija. Zakon o trgovini na snagu je stupio 2. kolovoza prošle godine, no zbog najava poslodavaca da bi naglo ukidanje rada nedjeljom moglo uzrokovati otpuštanja velikog broja radnika odgođena je primjena dijela Zakona kako bi poslodavci imali vremena prilagoditi svoje poslovanje novim uvjetima. O Zakonu o trgovini raspravljalo se više od 11 godina, a posljednji usklađeni prijedlog sindikata, poslodavaca i Vlade godinu i pol je čekao ulazak u saborsku proceduru. (HRT)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here