Delta Maxi Miroslava Miškovića povećao promet za 14 posto

41

maxi-centar-ftdU Delti tvrde da promet povećavaju manjim cijenama i prodajom vlastitih proizvoda, prije svega prehrambenih

Bez obzira na krizu zbog koje je, prema službenim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, pao promet u maloprodaji, u Delta Maxiju su objavili da im je prodaja povećana 14 posto, na gotovo 500 milijuna eura. Riječ je o najvećem trgovačkom lancu u Srbiji koji posluje u sastavu Delta holdinga, čiji je vlasnik najveći tamošnji biznismen Miroslav Mišković. Osim Srbije posluje i u više zemalja u regiji – Bugarskoj, Crnoj Gori, BiH i Albaniji.

Podbacio tekstil
Dragan Filipović, direktor Delta Maxija, povećanje prometa objašnjava ulaganjem 6,5 milijuna eura u smanjenje cijena za 6,8 tisuća proizvoda u tom trgovačkom lancu. Tvrtka planira do kraja godine uložiti ukupno 15 milijuna eura u smanjenje cijena. Izvan Srbije promet u Maxijevim trgovinama povećan je čak za 20 posto, na 194,6 milijuna eura. Prema Filipovićevim riječima, Maxijeve prodavaonice u Srbiji i inozemstvu posjetilo je 104,5 milijuna kupaca, što je 10 posto više u usporedbi prema lani. Među proizvodima čija je prodaja povećana nalaze se kruh i pecivo (15%), sredstva za higijenu (15%) te meso i mesne prerađevine (21%). Pad je zabilježen u prodaji tekstilne robe i elektronike. Iako je kupovna moć osjetno pala, što pokazuje i provedena anketa prema kojoj je 70 posto stanovništva pogođeno krizom, u Maxiju objašnjavaju kako je povećan promet ostvaren zahvaljujući plasmanu svojih proizvoda. U sastavu Delta holdinga posluje 79 poduzeća koja se bave različitim djelatnostima pa i proizvodnjom hrane.

Širenje u regiji
Delta agrar raspolaže sa 30.000 hektara najplodnije zemlje u Vojvodini. Delta opskrbljuje 10.000 malih trgovačkih radnji s kojima ima teškoća oko naplate. Dospjela potraživanja, prema tvrdnji poslovodstva, 2,5 puta su veća od dospjelih obveza Delta Maxija. Povećanju prometa pridonijelo je i otvaranje novih maloprodajnih objekata. U prvih šest mjeseci Maxi je otvorio 17 novih prodajnih objekata, od kojih 12 u Srbiji i pet u regiji, a do kraja godine bit će otvoreno još 12 u Srbiji i osam izvan nje. U novim marketima bit će zaposleno 1,3 tisuće radnika, pa će u Maxiju broj zaposlenih porasti na 15,5 tisuća radnika. (PD)

Rokovi

Subvencionirani krediti
Trgovački lanci u Srbiji, osim Mercatora, veliki su dužnici dobavljačima. Zbog njih je vlada intervenirala sa subvecioniranim kreditima kako bi se namirilo 700 milijuna eura duga jer je postojala opasnost da proizvođači prehrambenih proizvoda zaustave proizvodnju.

Plaćanje dugova
U posljednjih 45 dana Delta Maxi, tvrde u toj tvrtki, izmirio je 85 posto dugovanja prema dobavljačima, dok će preostali dio, kako tvrdi Vojkan Glavinić, financijski direktor kompanije Delta Maxi, biti isplaćen do kraja tjedna.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here