Konditori kreću u zajedničke pregovore s trgovcima

130

bilic-i-kondinZajednički nastup konditora prema trgovcima primarna je zadaća Stipana Bilića

Stipan Bilić, dugogodišnji direktor Sektora poljoprivredne i prehrambene industrije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, odlučio je prihvatiti novi poslovni izazov. Bilić napušta HUP zbog ponude konditorske industrije. Naime, od 1. rujna prelazi u tvrtku Kondin iza koje s osnivačkim kapitalom stoje Kraš, Kandit, Koestlin, Zvečevo, Cedevita, Podravka i nekoliko lokalnih proizvođača s asortimanom kakao proizvoda i keksa.

Zajedno protiv recesije
Kondin je registriran kao društvo s ograničenom odgovornošću još 1991. godine i s primarnom zadaćom razvoja i unapređenja nacionalne konditorske industrije. Premda je kalendarski već punoljetan, u široj javnosti nisu ostale zabilježene veće aktivnosti iz kojih bi se vidjela uspješna suradnja ovdašnjih tvrtki konditorske branše na jačoj zajedničkoj ekspaniji ni na domaćem ni na inozemnim tržištima. Tome je vjerojatno dijelom zaslužno i zadovoljstvo pojedinih poduzeća vlastitim učinkom. Međutim, u razdoblju kada je recesija sve veća i sve je manje kupaca, konditori su, čini se, odlučili mijenjati dosadašnju strategiju. Bilić kaže kako će njegov prvi potez u novoj radnoj sredini biti usmjeren na zajednički istup svih tvrtki okupljenih u Kondin prema trgovačkim lancima. Uvjeren je da će s tim konceptom srušiti mnoge dosadašnje probleme. Nije isto, kaže, neovisno je li riječ o Konzumu, Billi, Kerumu ili bilo kojem od brojnih trgovačkih lanaca ako o prodaji asortimana s njima samostalno pregovara Koestlin, Zvečevo pa čak i Kraš, ili ako sve tvrtke kroz Kondin nastupe u partnerstvu. Tvrtke uključene u Kondin lani su ukupno proizvele oko 60.000 tona slastica, dok su u tom istom razdoblju trgovački lanci ovdašnjim potrošačima uspjeli prodati čak 55,8 tisuća tona slatkiša iz uvoza. Iz tog podatka proizlazi da je čak 68 posto prodanih bombona uvoznog porijekla, dok je u segmentu čokolada udjel uvoznih artikala u ukupno prodanim količinama dosegnuo 63 posto.

Žvakaće gume

Konkretno, prošle godine hrvatski potrošači ukupno su konzumirali 86,8 tisuća tona čokoladnih proizvoda, bombona i keksa. Od te količine tek 37 posto proizveli su ovdašnji konditori, dok je ostatak uvezen. Uvoz slatkiša rastao je posljednjih pet godina. Tako se 2004. u prodajnom asortimanu nalazilo 47 posto slatkiša iz pogona domaćih konditora, a 53 posto iz uvoza. Godišnje se za uvozne slatkiše u prosjeku potroši oko 200 milijuna dolara, dok se na izvozu ostvari promet od oko 100 milijuna dolara. Samo uvoz žvakaćih guma kroz jednu kalendarsku godinu odnese inozemnim proizvođačima oko 14 milijuna dolara. Prošlogodišnji izvoz mjerljiv je kroz 28,8 tisuća tona i 117 milijuna dolara. Najveći dio prodan je u BiH za 44 milijuna dolara te u Sloveniju za 18 milijuna dolara. (PD)

Ukratko

Izvoz

Godišnja proizvodnja svih hrvatskih konditora iznosi oko 60.000 tona kakao proizvoda i keksa. Od te količine tek se trećina plasira kupcima na inozemnim tržištima, uglavnom u zemlje okruženja

Uvoz
Trgovački lanci ovdašnjim su kupcima prošle godine prodali više od 55.000 tona, gotovo koliko iznosi i cjelogodišnja domaća proizvodnja. Oko 78 posto uvoza EU je porijekla.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here