Kondomi i lubrikanti – za svakog po nešto

251

kondomi-ftdOva kategorija obuhvaća sve vrste kondoma/prezervativa, intimnih ovlaživača i intimnih stimulirajućih prstenova.

Važno je napomenuti da u praćenju ove kategorije nije uključena veleprodaja, institucionalna prodaja i cash&carry.

U proteklih 12 mjeseci (zaključno s travnjem 2009.) MEMRB procjenjuje da je kroz kanale maloprodaje prodano 6,5 mil komada kondoma, čime je ostvarena vrijednosna prodaja od 35,1 milijuna kuna.

Kategorija se može podijeliti na tri segmenta: kondomi, ovlaživači te stimulirajući prstenovi.
Gotovo sva količinska prodaja odlazi na kondome. U vrijednosnoj prodaji situacija je malo drugačija, no ipak najveći dio (gotovo 91%) odlazi na kondome. Lubrikanti nose 5%, stimulirajući prstenovi 4% vrijednosne prodaje.

slide28
Kondomi se najbolje prodaju supermarketima i hipermarketima. Nakon njih slijede benzinske pumpe i kiosci.

slide38
Ako uspoređujemo prodaju po regijama u zadnjih 12 mjeseci najviše kondoma se prodalo u Zagrebu (31%). Slijedi Dalmacija s isto visokih 29%. Zanimljiv je podatak da količinski udio prodaje kondoma u Zagrebu pada u ljetnim mjesecima, a raste u Dalmaciji. Također, cjelokupna kategorija raste u ljetnim mjesecima.

slide14

Obični kondomi bez dodataka (boje, okusa, nabora, izbočina, premaza…) čine većinski dio količinske prodaje – 63%. Kondomi u pakiranju od 3 komada je najviše kupovan format. U zadnjih godinu dana pojavilo se pakiranje od 4 komada koje je uzelo 5% količinske prodaje u tom periodu.

Vodeći proizvođač je SSL (Durex) koji je u sva tri segmenta vodeći. Od ostalih proizvođača ističu se Vulkan (Primeros), Artsana (Control), Church & Dwight Co. (Trojan), Dr. Muller (lubrikanti).

Durex – dominantan u ponudi i kategoriji
Prisutan na tržištu od 1997., Durex svojom ponudom od četrnaest vrsta prezervativa, četiri vrste lubrikanata te prstenovima, masažerima pa čak i gelovima za posebne „zadatke“ dominira kategorijom s preko 86% vrijednosnog tržišnog udjela u segmentu kondoma i 82% u segmentu lubrikanata, navode iz SSL-a proizvođača ovog svjetski poznatog brenda. Kao razloge uspjeha navode sigurnost, inovativnost i osluhivanje potreba potrošača.

Durex je postao poznat po svojim istraživanjima navika kupca, očekivanja od sexa, upotrebe kontracepcije, seksualnih igračaka i sl. Sve to mi radimo kako bismo doznali čime su potrošači zadovoljni, čime nisu, što bi mijenjali, kakav proizvod trebaju… mi samo ispunjavamo njihove želje kaže Tomislav Đurica, komercijalni direktor SSL-a za regiju.

Trenutno nam je u tijeku jaka TV kampanja za proizvod Play O i lubrikante koja pokazuje našu usmjerenost ka novitetima i razvoju novih kategorija osim prezervativa.

Svakako će i u kategoriji prezervativa biti novih proizvoda koji još bolje adresiraju potrebe naših potrošača. Ipak su prezervativi naš “bazni” biznis i trenutno predstavljaju oko 85% Durex prometa, lubrikanti oko 10%, dok ostatak otpada na vibro prsten i vibrator. Vrijedi napomenuti da je kategorija lubrikanata u popriličnom razvoju stoga očekujemo da će nam kroz godinu do dvije lubrikanti činiti možda i do 25% poslovanja, zaključuje Đurica.

Bogata ponuda Durex proizvoda dijeli se na nekoliko dijelova: prezervative, lubrikante i uređaje.
Pod uređaje se podrazumijevaju vibracijski prsten, masažer (vibrator) za žene te novitet PLAY O, gel za lakše postizanje orgazama za žene, kojeg u Durexu ne svrstavaju u lubrikante jer kako kažu njegova namjena nije da lubrificira već se koristi za „posebne“ zadatke.

Što se tiče kondoma njih dijele u tri cjenovne kategorije.
1. Osnovne u koje spadaju: Classic, Love i Fantasy.
2. Za pojačan osjećaj: Ultrathin, Elite, Sensation, Performa, Extra safe, Select, Arouser.
3. Za dodatnu stimulaciju: Pleasuremax, te Pleasuremax warming i Pleasuremax tingling (jedan pruža osjećaj topline, a drugi hlađenja).

Svi spomenuti kondomi pakirani su po tri komada, osim Love i Fantasy po četiri, a novitet je mix pakiranje od šest komada sa dvije vrećice lubrikanta gratis, po cijeni od 30 kn, što predstavlja uštedu od 25%.

Najprodavaniji su Extra safe, Arouser i Classic.

Durex proizvodi su jamac kvalitete i sigurnosti, te su kao Premium proizvodi skupljih i kvalitetnijih sastojaka nužno i cjenovno pozicionirani kao Premium, navode iz Durexa.

Kod lubrikanata najprodavaniji je 2 u 1 massage gel od 200 ml, koji služi i kao lubrikant intimnih dijelova i kao gel za masažu cijelog tijela. Zatim slijede tri lubrikanta od po 50 ml: Play feel kao osnovni lubrikant, te za one koji žele malo “začiniti” vođenje ljubavi Play warming i Play tingling , a samo ime kaže kakvo im je djelovanje.

Uvoznik i distributer Durex proizvoda za Hrvatsku je Atlantic Trade, a naglasak u distribuciji stavljen je na kioske, benzinske postaje, hiper i super markete.

Trojan – najprodavaniji kondom Amerike odnedavno i u Hrvatskoj
Najpoznatiji kondom Amerike Trojan, gdje drži preko 78% tržišnog udjela, stiže u Europu tek nedavno a u Hrvatskoj ga od prošle godine uvozi i distribuira Filip Trade. Ovaj američki brend kondoma koji se za Europsko tržište proizvodi u Njemačkoj diči se vrhunskom kvalitetom i dizajnom te tradicijom dugom više od 90 godina.

Trojan kondomi samo u Europi imaju 26 vrsta , dok se na našem tržištu u početnoj fazi predstavljaju sa sedam: HER PLEASURE, ULTRA PLEASURE, AROMATIC PLEASURE, NATURAL PLEASURE, PLEASURE PACK, STRONG i MAGNUM – koji je interesantan po tome jer je za 15% veći od ostalih kondoma. Sve spomenute vrste pakirane su u kutiji od tri komada.

Trojan kondomi poznati su po svojoj drugačijoj, pomalo šokantnoj komunikaciji i često su spominjani u američkoj pop kulturi kroz poznate američke serije kao što su: Sex i grad, Prijatelji, Darma i Greg, itd.

Primeros – sto godina postojanja
Ponuda Primeros kondoma prilično je široka i dijeli se prema kategorijama. Tako perjanicu unutar jeftinije kategorije nosi artikal You&Me (zadavoljstvo za umjerenu cijenu), artikal Primeros Classic (ove godine u 1+1 pakiranju) te ACT Jagoda kao perjanica kondoma s voćnim okusima. Od ove godine u ponudi se mogu naći i dva artikla iz kategorije lubrikanata: basic i breskva – oba u pakiranju od 100ml i za sada jedino kroz lanac DM drogerija.

Bitno je napomeniti da brend Primeros ove godine slavi 100 godina svog postojanja pa će se tako njegova kampanja povodom obljetnice odvijati u dva smjera. Prvi dio je usmjeren prema samom tržištu preko promo 1+1 pakiranja na premium dijelu asortimana. Drugi dio je usmjeren prema stvaranju svijesti o samome brendu kroz dijeljenje uzoraka Primeros kondoma u suradnji s Tuborgom na desetak party-a na obali na najpopularnijim lokacijama. Cijeli koncept će također biti potpomognut i outdoor kampanjom, radio i internet oglašavanjem – uz slogan Improve your sexualy IQ with Primeros!

Ovu dobro poznatu marku na našem tržištu već 15 godina uvozi i distribuira Alca. S tržišnim količinskom udjelom od 18,6% u Primerosu drže da trenutna situacija na Hrvatskom tržištu može prihvatiti samo dva jaka brenda unutar kategorije kondoma te su uvjereni da druga pozicija nakon Durexa koji suvereno drži primat ostaje u njihovima rukama.

Control – veće pakiranje za dodatnu vrijednost
Španjolska marka kondoma Control na našem je tržištu prisutna već deset godina i izdvaja se ponudom pakiranja od šest kondoma. Od osam vrsti kondoma u ponudi najpopularniji su NATURE i RIBBED. Iz tvrtke Solgri, uvoznika i distributera marke Control poručuju kako uskoro u njihovoj ponudi možemo očekivati i lubrikante i prstenove. Prema nekim procjenama udio marke Control na Hrvatskom tržitu iznosi oko 6%, a njihovo mjesto prodaje najčešće su apoteke i drogerije.

Prilog pripremio: Maroje Sabljić
Kategoriju analizirala: Tatjana Kovačević,
memrb-logo

2 COMMENTS

  1. Baš ovaj vikend isprobao Trojan i dobar mi je skroz. Tu mi je negdje u razini Durexa. Morat ću probat ovaj Magnum, valjda će stat 😉

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here