Lani potrošili 4000 kn više od zarade

35

potrosnja-ftdJaz između troškova i prihoda kućanstava povećava se iz godine u godinu za otprilike 1000 kuna
Hrvatske obitelji i prošle su godine živjele iznad svojih mogućnosti: prema podacima koje je jučer objavio Državni zavod za statistiku, prosječno hrvatsko kućanstvo tijekom 2008. godine potrošilo je 93.425 kuna, a prihodi su mu bili oko 4300 kuna manji, odnosno 89.078 kuna.

Tako se nastavlja trend zaduživanja, pa su kućanstva prošle godine digla prosječno 7191 kunu kredita i još 1642 kune sa štednje.

Vlasnici nekretnina
Anketa o potrošnji kućanstava pokazuje da se najviše, odnosno 74.524 kune troši na osobnu potrošnju, koja se odnosi na svakodnevne troškove, od hrane i pića do prijevoza i komunikacija.

Čak trećinu troškova Hrvatima čine hrana i bezalkoholna pića, čime se Hrvatska već godinama svrstava na europski vrh. Prosječnom stanovniku Europske Unije na hranu otpada oko 13 posto troškova.

Sljedeći najveći izdatak Hrvatima je stanovanje, na koje im odlazi 13,8 posto novca, dok stanovnici Europske Unije za istu stavku daju oko 23 posto zarađenog. To se pripisuje činjenici da Hrvati, kao i ostali stanovnici tranzicijskih zemalja, imaju vrlo visoku stopu vlasništva nad nekretninama u kojima žive.

Europski prvaci su Rumunji s gotovo 96 posto stanova u vlasništvu stanara.

Sve opremljenija kućanstva
Sa 6,5 milijuna mobitela, koliko ih Hrvati posjeduju, ne čudi da na komunikacije godišnje trošimo gotovo dvostruko više nego na zdravstvo i čak sedam puta više nego na obrazovanje.

Iz godine u godinu hrvatska kućanstva su sve opremljenija, pa gotovo više nema kućanstva bez televizora u boji ili hladnjaka.

Prije tri godine klimu je imalo 12 posto kućanstava, a prošle godine taj se postotak udvostručio. Oko 37 posto kućanstava ima osobno računalo. Iako je to golemi napredak u odnosu na prije deset godina, kad je kompjutor imalo manje od devet posto obitelji, ipak je to puno lošije od prosjeka EU, koji iznosi 64 posto. Auto ima 58 posto hrvatskih kućanstava i 80 posto onih u EU. (jutarnji.hr)

U 2008. pojeli 2 kg teletine i popili 17 litara piva
Za oko 26.500 kuna, koliko je prosječno kućanstvo lani potrošilo na hranu i pića, prosječni Hrvat pojeo je 73 kg kruha i popio 75 litara mlijeka. Klasični ručak još uvijek podrazumijeva meso, i to najčešće perad (17 kg) i svinjetinu (15,5 kg) te krumpir, kojeg se pojelo 41,2 kg. Hrvat pojede tek 2 kg teletine, ali zato popije 17 litara piva i 9 litara vina. Od voća najčešće jede jabuke.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here