Ni trgovački lanci neće dizati cijene

42

radna-nedjelja-ftdNa upit o mogućim tehničkim problemima trgovina zbog više stope PDV-a, trgovci kažu da problema nema

Veliki trgovački lanci neće dizati cijene zbog povećanja stope PDV-a sa 22 na 23 posto, potvrdili su nakon sastanka u četvrtak predsjednica Vlade Jadranka Kosor i čelnici 15-ak trgovačkih lanaca.

“U kontekstu dizanja stope PDV-a za jedan postotni bod trgovački lanci neće podizati cijene. Oko toga smo se dogovorili, dapače predstavnici trgovačkih lanaca istaknuli su to kao svoje poslovne odluke,” kazala je Kosor u izjavi novinarima nakon sastanka s predstavnicima Konzuma, Metroa, Getroa, Mercatora, Diona Dinove, Plodina, Lidla Hrvatske, Keruma, Peveca, Bosa, Tekstilprometa, Spara Hrvatske, Ultragrosa, Kauflanda Hrvatske i Filba Emmezete.

Čelnici uprava nekoliko trgovačkih lanaca ponovili su kako neće dizati cijene zbog rasta PDV-a sa 22 na 23 posto, da će to prebaciti na teret svojih rezultata, no, isto tako predstavnici nekih trgovačkih lanaca upozorili su kako će pratiti tržište, kako bi rezultati mogli biti kratkoročni, odnosno da trgovci dugoročno neće moći podnijeti takav teret.

“Zbog promjena stope PDV-a Konzum neće dizati cijene. Taj dodatni napor sektora trgovine bit će na teret vlastitih rezultata, a u cilju očuvanja potrošnje i životnog standarda građana”, kazao je predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez.

Predsjednik Uprave Mercatora Hrvatska Hrvoje Štorga kaže kako taj trgovački lanac “podržava inicijativu Vlade i za velik broj svojih proizvoda neće mijenjati cijene. Zorno ćemo pratiti tržište, kako će se ponašati dobavljači, distributeri i proizvođači”, najavio je Štorga.

Generalni direktor Gilba Emmezete Slobodan Školnik skreće pažnju kako bi sve to moglo dati samo kratkoročno pozitivne efekte.

“Sigurno je da trgovci dugoročno neće moći podnijeti ovakav teret. Očekujemo od Vlade da za sljedeću godinu iziđe i s drugim mjerama”, kazao je Školnik.

Podršku Vladi, iako na uštrb trgovačkih tvrtki i kočenje razvoja, izrazio je i direktor vinkovačkog lanca Boso Bosiljko Stanić.

Da neće biti dizanja cijena u Pevecu potvrdio je komercijalni direktor tog lanca Milan Džebić. Bilježimo pad prometa, podržat ćemo sve napore Vlade, a razmišljamo i o sniženju cijena, i do 40 posto u idućih 15 dana, kazao je Džebić ne precizirajući pritom na koliko bi se i koje proizvode to moglo odnositi.

Na novinarski upit o mogućim tehničkim problemima trgovina vezano za višu stopu PDV-a, predstavnici trgovačkih lanaca kažu da to neće biti tehnički problem. S obzirom da se cijene ne mijenjaju, već samo stopa PDV-a, to neće biti veliki tehnički problem. To je softverska promjena, na policama se cijene ne mijenjaju, objasnio je Školnik.

Novinari su pitali i do kada se neće mijenjati cijene u trgovini, a predsjednica Vlade odgovorila je kako se razgovaralo o ovoj godini i pripremi proračuna za iduću godinu.

Sastanak je o mogućnostima da podizanje stope PDV-a od 1. kolovoza ne utječe na cijene treći ovotjedni sastanak premijerke s predstavnicima trgovačkih društava, a da neće biti podizanja cijena zbog podizanja stope PDV-a već su ranije obećali i predstavnici javnih poduzeća i tvrtki iz poljoprivredno-prehrambenog sektora. (Banka)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here