Novi prvi čovjek Pivovarne Laško, Dušan Zorko, najavio radikalne poteze

29

“Zahvalan sam mu što je otišao. Time je osigurao da možemo sami nastaviti sa glavnom djelatnošću grupe – prodajom pića”, kaže Zorko

Fotelja se nakon Boška Šrota još nije ni ohladila, a u nju je već zasjeo novi prvi čovjek Pivovarne Laško, Dušan Zorko. I najavio radikalne poteze.

Dušan Zorko
Dušan Zorko

Zorko, kojeg su na to mjesto dovele banke kreditori, rekao je da će pregledati sve papire, razmisliti i potom prodati sve što nije potrebno. A to što nije potrebno, prema njegovim riječima su udjeli u Mercatoru, ali i dvije tiskovine – Delo i Večer. Također, otvara se i pitanje sanacije Jadranske pivovare koju je Šrot prvo želio likvidirati, a onda se predomislio i krenuo u sanaciju.
“Moja prva zadaća je da smirim ljude, jer svaka promjena uzrokuje napetost. No, u Pivovarni me poznaju”, rekao je nakon preuzimanja dužnosti Zorko. Istaknuo je kako će mu cilj biti vraćanje povjerenja u Pivovarnu Laško. Jer iako sama Pivovarna nije u financijskim teškoćama, tvrtke iz njene grupacije jesu pa su banke počele pritiskati i na Pivovarnu.

Iako su banke smijenile Šrota, Zorko još uvijek računa na njegove savjete i upute.

“Zahvalan sam mu što je otišao. Time je osigurao da možemo sami nastaviti sa glavnom djelatnošću grupe – prodajom pića”, kaže Zorko.

No, Šrotov odlazak s čela Pivovarne Laško ne znači i njegov odlazak iz tvrkte. Još uvijek je on kroz svoj Infond Holding najveći dioničar Pivovarne. Upravo zbog toga analitičari smatraju kako se stvari u Pivovarni neće previše promijeniti. Šrotovim odlaskom Pivovarna nije promijenila svoj poslovni model, i dalje je u velikim dugovima i pravo je pitanje kako će se tih dugova riješiti. Ono u čemu se slažu je simbolika njegovog odlaska. “Prvi među tajkunima je doživio poraz i morao je otići”, smatraju analitičari.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, bivši šef Mercatora, pak smatra je da Šrot otišao prekasno, odnosno da je napravio previše štete. Janković ističe kako je Šrotov odlazak otvorio nova vrata Mercatoru i pružio mu priliku da potraži stabilnu vlasničku strukturu.

Odlazak Šrota s čela Pivovarne, vjerojatno će ubrzati likvidaciju ili stečaj Infond Holdinga, a onda vezano uz njega i stečaj Centra Naložb te Kolonela koji su vlasnički povezani. (Nacional)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here