Pad maloprodaje čak 19,3 posto

38

U trgovinama je promet u svibnju u odnosu na isti mjesec lani manji za 4,5 posto

potrosac-izgubljen-midi1U svibnju je nastavljen trend pada prometa od trgovine na malo u Hrvatskoj i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U odnosu na travanj promet je nominalno manji za 0,9 posto, a realno za 1,1 posto, dok je u odnosu na svibanj prošle godine nominalno manji za 18 posto, a realno za čak 19,3 posto, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Svibanj je osmi mjesec za redom u kojem se bilježi realni pad prometa od trgovine na malo na međugodišnjoj razini, a stopa realnog pada od 19,3 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj jedna je od najvećih stopa pada u ovoj godini (veća je zabilježena u veljači kada je u odnosu na isti mjesec lani realni pad iznosio 19,4 posto).

U prvih pet mjeseci ove godine promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti bez obzira na njihovu pretežnu djelatnost, bio je nominalno manji za 14,9 posto, a realno 17 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine.

Promatrano po trgovačkim strukama, u svibnju je prema travnju u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, na koje se odnosi 34 posto hrvatske maloprodaje, promet nominalno smanjen za 3,5 posto, a u odnosu na isti mjesec lani manji je za 4,5 posto. U maloprodaji motornih goriva i maziva promet je na mjesečnoj razini nominalno povećan za 7,8 posto, dok je na godišnjoj je razini niži za 20,7 posto.

U ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama promet je na mjesečnoj razini nominalno pao za četiri posto, a na godišnjoj razini se bilježi nominalni pad za 17,5 posto.

Prodaja motornih vozila na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj, bilježi pad za 11,4 posto, a to je trgovačka struka koja na godišnjoj razini bilježi najveći pad, za čak 66,1 posto.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here