Pivski termometar na -7%

45

Pivo ftdUz godišnju potrošnju od otprilike 85 litara po glavi stanovnika, pivo je jedna od značajnijih kategorija u hrvatskoj potrošačkoj košarici.

Nezaobilazne su tako rasprave o recesiji, neradnoj nedjelji i ostalim čimbenicima koji su doveli do pada prodaje piva u prvoj polovici ove godine (-7% u odnosu na prvu polovicu 2008., te -14% ako se uspoređuju lipanj 2009. i lipanj 2008.). Međutim, na prodaju piva vrlo veliki utjecaj ima i jedan nezaobilazni faktor – temperatura zraka. Opće je prihvaćena ideja ublažavanja ljetnih vrućina uživanjem u čaši omiljenog piva (obilno se koristi i u promotivne svrhe), a uz veliki broj turista koji se slijevaju na našu obalu tijekom ljetnih mjeseci, dobri vremenski uvjeti su nedvojbeno presudni za prodaju dodatnih količina.

slide15Priloženi grafikon stavlja u odnos upravo to, prosječnu tjednu temperaturu u Hrvatskoj (izvor: Wolfram|Alpha), te prodaju zabilježenu u hiper- i supermarketima u 4 izabrana nacionalna trgovačka lanca (izvor: Nielsenov panel maloprodaje). Vidljiva je očita korelacija između dviju linija, s jasno izraženim iznimkama poput Božića, Uskrsa, te Europskog nogometnog prvenstva 2008. (prisjetimo se samo agresivnih kampanja naših pivara i vrućeg lanjskog ljeta…). Ipak, rukometno prvenstvo u Hrvatskoj početkom ove godine, unatoč izdašnim pivovarama i sveprisutnim reklamama, nije rezultiralo značajnijim ispijanjem zlatnih hektolitara, barem u usporedbi s nogometnim prvenstvom.

Uzmemo li u obzir oluje, kišu i niske temperature koji su potrajali gotovo do sredine srpnja ove godine, pa tome pribrojimo ekonomsku situaciju i činjenicu da smo se ove godine “loptali” rukom a ne nogom – koga još uvijek može začuditi podatak s početka priče, o 7% manjoj prodaji piva?

Sandro Vrbanus
nielsen_logo-40-small

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here