Porast utjecaja trgovačkih letaka na ponašanje potrošača

letci-ftdPostotak kućanstava koja kupuju prema lecima u svega 6 mjeseci porastao je s 14% na 27%.

GfK Centar za istraživanje tržišta od 2005. godine prati aktivnosti na području oglašavanja nenaslovljenih letaka trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Već i samo okvirni podaci o broju oglašenih proizvoda i broju letaka govore  o značajnom komuniciranju trgovaca s potrošačima putem tog oglašivačkog kanala. Posljedica je to zajedničkog promišljanja trgovaca, proizvođača i dobavljača da ujedinjeno djelovanje vodi do boljeg izlaganja proizvoda na prodajnom mjestu, boljih rezultata prodaje te promocije pojedinih trgovina kao i proizvoda na akciji.

Iz osnovnih analiza letaka generiranih unutar GfK Leaflet Monitor-a  vidljivo je da su trgovci u prvih 5 mjeseci 2009 izdali 30% više letaka u odnosu na isto razdoblje 2008. Trend porasta broja letaka bilježi se od 2005. do danas, i taj trend poznavatelje hrvatske maloprodaje ne iznenađuje.

untitled2
Unatoč stalnom porastu broja letaka zadnjih godina, postotak kućanstava koja čitaju letke i obavljaju svoju kupovinu prema onome što pročitaju u lecima bio je stabilan kroz zadnje 4 godine i kretao se oko 50% za one koji čitaju letke, te oko 10%-14% za one koji kupuju prema lecima. No, podaci iz svibnja 2009. u odnosu na istraživanje iz listopada 2008. pokazuju značajne promjene u navikama potrošača. Postotak kućanstava koja kupuju prema lecima u svega 6 mjeseci porastao je s 14% na 27%. Uvažavajući kontekst financijske i gospodarske krize ovi podaci ne iznenađuju. Financijske poteškoće tjeraju potrošače na promjene u ponašanju.

To potvrđuje i  podatak koji se nije moglo predvidjeti a koji je zabilježen u svibanjskom istraživanju a govori da je najveći porast kupovine prema lecima prisutan kod kućanstava višeg prihodovnog razreda. Sljedeći rezultat je taj da se veći postotak kućanstava koja kupuju prema lecima bilježi i među kućanstvima koja svoj materijalni položaj opisuju „nešto boljim“ ili „puno boljim od prosjeka“, nego među kućanstvima koja svoj materijalni položaj opisuju „prosječnim“ (34% u odnosu na 26%). Kućanstva koja su lošijeg materijalnog statusa konstantno vode brigu o cijenama a sada su očito i ostali primorani mijenjati ponašanje.

Promatrano regionalno, najveći porast kupovine prema lecima se bilježi u Istri, Primorju i Gorskom kotaru, slijede tradicionalno cjenovno osjetljivija  Lika, Kordun, Banovina te Slavonija, dok je taj porast u ostalim regijama također značajan, ali manji u odnosu na navedene.

gfk-logoO istraživanju : prikazani podaci  rezultat su istraživanja  na reprezentativnom uzorku  građana starijih od 15 godina (n=864) koji su zaduženi za kupovinu u kućanstvu; osobna anketa u kućanstvu; svibanj 2009.g.

Komentari

  1. joško kaže

    Uvijek sam volio pogledati dostavljene letke, ali nisam volio smeće po kući, tako da mi se sviđa što su neki trgovci iste napravili dostupnima na internetu u PDF-u za skidanje.
    Međutim dok neki trgovci prate trendove i omogućuju pregled i skidanje (Pevec, Billa, Getro), neki svoje kataloge objavljuju u JPEG formatu za svaku stranicu i teški su za skinuti (Tommy, Plodine).
    Najmanje mi se sviđaju oni koji imaju samo flash verziju (Metro, odnedavno Konikom iako je imao PDF prije) koja se ne može nikako skinuti i takve redovito izbjegavam, jer ako se u nekom trenutku želim podsjetiti na nešto viđeno NEĆU da se moram svaki put spajati na internet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *