Prehrambene dionice otporne na viši PDV

56

polica-prehrana-ftdKoktel povećanja PDV-a, kriznog poreza i nepovećanja cijena prehrambenih proizvoda neće izazvati uzbuđenje među ulagačima

Najave nekih prehrambenih kompanija kako neće povećavati cijene svojih proizvoda uslijed povećanja PDV-a najvjerojatnije se neće reflektirati na cijenu tih dionica, smatraju analitičari.

Iako bi, na prvi pogled, bilo logično da se takav potez koji producira gubitke negativno reflektira na kretanje cijena dionica prehrambenog sektora, nikad razjašnjena logika domaćih ulagača i nelikvidnost tržišta neće proizvesti lomove prehrambenog sektora na Zagrebačkoj burzi. Roman Rinkovec, investicijski savjetnik u Credosu slaže se da bi ekonomska logika govorila u prilog negativnoj korekciji prehrambenog sektora, ali treba uzeti u obzir da je “tržište toliko slabo i nelikvidno pa realno ne očekujem reflektiranje tog poteza na cijene tih dionica”. Posebno treba naglasiti kako je većina tih dionica i inače izvan fokusa ulagača što je još jedan apsurd jer bi upravo u razdobljima negativnog trenda defanzivne prehrambene dionice trebale biti dobar izbor za ulagače.

Poslovni rezultati

Na tu specifičnost domaćeg tržišta ukazuje i Lana Sirovec, voditeljica trgovanja Fima vrijednosnica. “Najava prehrambenih kompanija neće imati utjecaja na njihovu cijenu na ZSE pogotovo u ovom razdoblju kada čak ni poslovni rezultati ne utječu na kretanje cijene dionica. Pored toga, mali je broj kompanija iz prehrambenog sektora uvršten na Zagrebačku burzu, a one koje jesu nisu u primarnom fokusu investitora”, kazala je Sirovec. S druge pak strane, analitičar Erste vrijednosnih papira Ante Augustinović smatra kako “mjere koje Vlada donosi u okviru trećeg rebalansa državnog proračuna utječu izravno ili posredno na dionice tvrtki iz svih sektora, pa tako i prehrambenog. Naše je viđenje da su vijesti vezane za dodatne namete dobrim dijelom već ukalkulirane u cijene dionica na Zagrebačkoj burzi”. Kad se već govori o općenitom utjecaju Vladinog očajničkog pokušaja punjenja ispražnjene riznice na tržište kapitala, analitičari savjetuju oprez i čekanje.

Najgore tek nastupilo
“Postoje naznake da je u inozemstvu dno recesije dosegnuto i da se polako kreće prema oporavku. Kod nas je najgori dio recesije tek nastupio, pa treba biti oprezan s ulaganjem u bilo koji sektor”, smatra Rinkovec i dodaje da će utjecaj na tržište kapitala biti mnogo veći ako se u sklopu rebalansa izglasaju i porezi koji su izravno vezani za tržište kapitala. Lana Sirovec iz Fime izražava skeptičnost. “Niti jedan sektor neće posebno profitirati na Zagrebačkoj burzi od najavljenih Vladinih mjera. Kupovna moć će se još više smanjiti, a pad potrošnje kojem smo već svjedoci još će više doći do izražaja. Jesen će jasnije pokazati utjecaj”, ističe Sirovec. “Povećanje poreznog opterećenja povećava prihod proračuna na teret građana i tvrtki i nema stimulativan efekt na gospodarstvo u cjelini, tako da ne možemo reći da će određeni gospodarski sektor profitirati uvođenjem ovih mjera. Takva je percepcija i investitora, pa dionice na Zagrebačkoj burzi nisu ostvarile rast koji su u isto vrijeme ostvarile dionice na svjetskim tržištima”, zaključuje Augustinović.  (PD)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here