Todorić u BiH zapošljava 100 radnika, Mišković iz Boske otpušta njih 250

76

konzum-boskaPreuzimanjem Dujmović commerca Konzumu 15% tržišta

Nepunih mjesec dana nakon preuzimanja hercegovačkoga maloprodajnog lanca Supernova, sarajevski Konzum, tvrtka kći Todorićeva Agrokora, dogovorila je najam još 8 objekata trgovačke kuće Dujmović commerce iz Mostara, doznaje Poslovni dnevnik. Vlasnik te kompanije je mostarski poduzetnik Zoran Dujmović.

Preuzimanje zaposlenih
U Upravi Konzuma u Sarajevu nisu nam željeli potvrditi ovu informaciju, dok, kako su rekli, Konkurencijsko vijeće BiH ne odobri akviziciju. Dujmović commerce bio je najveći maloprodajni lanac u Mostaru do dolaska velikih inozemnih trgovačkih lanaca. Tvrtka raspolaže s jednim megamarketom te 7 minimarketa. U mostarskim poslovnim krugovima priča se kako će vlasnik Dujmović commerca na ime najma objekata mjesečno od Konzuma dobivati 100.000 KM. Direktor sarajevskoga Konuzma Ismir Brkić nije nam ni potvrdio, ali ni demantirao ovu informaciju, kazavši tek da je “to poslovna tajna”. Doznajemo također kako će Konzum u novim prodavaonicama u Mostaru zaposliti sto djelatnika. Tvrtka će pritom preuzeti dio zaposlenika Dujmović commerca koji prihvate ponuđenu plaću i budu zadovoljili druge uvjete. Preuzimanjem Dujmović commerca i prije SuperNove, Konzum je povećao broj svojih maloprodajnih objekata u cijeloj BiH na blizu stotinu, a njegov tržišni udio, koji će, prema neslužbenim procjenama, nakon najnovije akvizicije narasti na 15 posto, sada je dvostruko veći od slovenskog Mercatora (7 posto). Udio ostalih maloprodajnih lanaca slovenskog Tuša, francuskog Interexa, srpske Delte i Merkura, koji je u vlasništvu bosanskog poduzetnika Muje Selimovića, znatno je manji. I dok Todorić povećava poslovno carstvo, njegov srpski kolega Miroslav Mišković, čija je Delta u konzorciju s beogradskom Zekstrom preuzela banjolučku robnu kuću Boska, suočava se sa svakodnevnim štrajkovima 250 zaposlenih koji traže isplatu zaostalih plaća, toplih obroka i regresa.

Kolektivni godišnji
Najnovija ponuda Miškovićeve Delte dodatno je šokirala zaposlene u Boski. Novi vlasnik, naime, ponudio im je otkaz, uz isplatu 70 posto njihovih potraživanja. Sindikat kompanije odbacio je prijedlog beogradskog vlasnika Boske. “Sve i da prihvatimo njihov prijedlog, ne možemo nikoga od radnika hitno obavijestiti o ovom što nudi ‘Zekstra-Delta’ kada su nas poslali na kolektivan godišnji odmor. Toliko o njihovoj ozbiljnosti”, kaže Branka Gostić, predsjednica sindikata Boske. Sindikalni odbor je ocijenio da prijedlozi konzorcija u potpunosti odstupaju od dogovora u vladi Republike Srpske kada su radnici upućeni na kolektivni odmor do imenovanja nove uprave. (PD)

Razvoj – širenje uz pomoć kredita EBRD-a
Konzum je zapravo jedini maloprodajni lanac koji u ovoj godini recesije ubrzano širi svoju mrežu maloprodajnih objekata kako bi pobjegao konkurenciji i učvrstio vodeću poziciju na tržištu BiH. Neki mediji u toj državi objavili su kako je Konzumovo širenje u BiH potpomogla Europska banka za obnovu i razvoj povoljnim kreditom od 50 milijuna eura.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here