Zbog promjene PDV-a danonoćan rad za trgovce i ugostitelje

65

trgovac-ftdPočinje noćna mora za vlasnike 41.531 prodavaonice i servisa te 12.225 ugostiteljskih objekata. Do subote, 1. kolovoza, kada bi trebala početi naplata 23 posto PDV-a, ostala su četiri dana, a oni sami ne znaju odakle bi počeli i što im je činiti.

Teorijski, zakon može pasti u Saboru pa s njim i nove porezne inovacije, a ako se bude čekalo njegovo izglasavanje, neće se stići pripremiti ni da rade 24 sata na dan.

– Svi koji su u kontaktu s potrošačima i u subotu moraju izdati račune s drukčijom poreznom stopom morali bi provesti inventuru da vide na čemu su. Cijenu treba promijeniti na svakom proizvodu, a u većim trgovačkim centrima ima i po 30 tisuća artikala – kaže Dragan Munjiza, direktor Gastro grupe koji vjeruje da će se čak i u najbolje informatiziranoj trgovačkoj kući – Konzumu raditi 24 sata na dan da bi u subotu bile prilagođene sve blagajne i cjenici.

Bit će tu jako mnogo prekovremenih sati, informatičari su već pozvani s godišnjih odmora iako i sam direktor Munjiza sumnja da će sav taj rad biti plaćen kako zakon nalaže.

Potrebna je inventura i popis robe da se izbjegnu manipulacije vrijednošću robe na zalihama. Osim toga neke su fakture prije izdane i njih treba stornirati i izraditi nove, tako da ne treba mnogo polagati u obećanja direktora i vlasnika premijerki Kosor da neće povisivati cijene. Tih jedan posto poreza tvrtke bi trebale isplatiti iz svog računa, što malo tko očekuje, izuzev kod javnih poduzeća koja rade kako im Markov trg kaže.

Slična se zbrka očekuje i s plaćama. Nitko još iz porezne uprave nije objasnio hoće li se krizni porez primijeniti na isplate u kolovozu ili one u rujnu. Razreže li se porez već na srpanjske plaće, također će biti velike strke. Mnogo je nejasnoća i oko oporezivanja ugovora o djelu, autorskih naknada i drugih honorara, a čini se da detalji nisu poznati ni samim poreznicima koji su zatražili još vremena da pripreme odgovore. Inače, porezne su uprave zatrpane pozivima zbunjenih obveznika koji moraju prekidati ili odgađati godišnje odmore da bi udovoljili ekspresnim poreznim promjenama. (Večernji)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here