Dobit Vira 11,3 mil. kuna

22

viro-pogonNiža dobit za 10,65 posto u odnosu na dobit iz prve polovice 2008. nastala je zbog manje prerade sirovog šećera

Neto dobit virovitičke tvornice šećera Viro iz prvih šest mjeseci ove godine, u iznosu od 11,3 milijuna kuna, niža je za 10,65 posto u odnosu na dobit iz prve polovice 2008., a glavni razlog smanjenja dobiti je manja prerada sirovog šećera, a time i manja realizacija gotovih proizvoda.

Stoji to u financijskom izvješću Vira dostavljenog Zagrebačkoj burzi, u kojemu se navodi da je niža realizacija u prvoj polovici ove godine posljedica toga što Viro ove godine nije imao trgovačku robu koju je plasirao prošle godine, već je prodaja bila temeljena uglavnom na vlastitom šećeru.

Odrazilo se to i na ukupne prihode virovitičke šećerane, koji su u prvoj polovici ove godine iznosili 270,11 milijuna i bili su za 28,3 posto niži od prihoda iz prvih šest mjeseci lani.

Pritom je udio prihoda od prodaje u inozemstvu, odnosno izvoza u ukupnim prihodima povećan za više od 6 postotnih bodova, na 29,08 posto, dok je udio prihoda od prodaje u zemlji smanjen za desetak postotnih bodova, na 61 posto.

Ukupni rashodi Vira istodobno su smanjeni za 28,9 posto, na 258,8 milijuna kuna, prvenstveno uslijed nižih materijalnih troškova zbog smanjene nabavke i realizacije trgovačke robe, kao i nižih troškova radnika zbog smanjenja ostvarenih sati rada, navodi se u izvješću.

Naime, prema podacima iz izvješća, prodaja šećera u prvoj polovici ove godine smanjena je prema istom razdoblju lani za 12 posto, na manje od 48 tisuća tona, prodaja melase je niža za 16 posto i iznosi oko 8 tisuća tona, a prodaja suhog peletiranog rezanca je pala za 37 posto, također na oko osam tisuća tona.

Glavninu šećera Viro je pritom plasirao na domaće tržište, odnosno gotovo 30 tisuća tona, a slijede tržišta Njemačke, sa 16 tisuća tona i Velike Britanije, u koju je u prvih šest mjeseci izvezeno nešto više od tri tisuće tona šećera.

Planom poslovanja za cijelu 2009. godinu, navode iz Vira, predviđena je prerada 435 tisuća tona šećerne repe i proizvodnja 60 tisuća tona šećera, 15 tisuća tona melase te 20 tisuća tona suhog peletiranog rezanca.

Preradom šećerne trske očekuju pak ukupnu proizvodnju od 58 tisuća konzumnog šećera te bi ukupna proizvodnja konzumnog šećera u ovoj godini trebala iznositi gotovo 118 tisuća tona. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here