GfK: Hrvati sve više štede na hrani i piću

41

Analiza potrošnje  proizvoda svakodnevne potrošnje (GfK košarica) u hrvatskim  kućanstvima pokazuje da je kriza za naše građane stvarno počela u drugom polugodištu prošle godine.

Prosječne cijene su porasle  s time da podaci po dvomjesečjima govore  kako je rast bio najveći između listopada 2008. i veljače 2009. godine. Kao rezultat rasta cijena pojavljuje se pad količinske potrošnje a smanjuje se i frekvencija odlazaka u kupovinu.

roba-sp
Klikni i uvećaj

Košaricu prehrambenih proizvoda karakterizira jedva primjetan rast količinske potrošnje u odnosu na isto razdoblje
2008. godine, te zbog rasta cijena u 2008. godini  za osnovnu prehranu je vidljiva  nešto veća utrošena vrijednost ali i manja  frekvencija odlazaka u kupovinu.

prehrana
Klikni i uvećaj

Košarica toplih i hladnih napitaka imala je zamjetan rast potrošnje još sredinom prošle godine da bi se na kraju prvog polugodišta ove godine vratila na razinu istog perioda iz 2008.

topli-i-hladni-napici
Klikni i uvećaj

Košarica osnovne osobne higijene pokazuje da je u prvoj polovini prošle godine bio manji pad cijena koji se odmah odrazio na skok potrošnje i nešto veću učestalost odlazaka u kupnju.

osobna-njega
Klikni i uvećaj

Slično se dogodilo i s košaricom sredstava za pranje i čišćenje u kućanstvu gdje se, zbog manjeg rasta cijena ili njihove stagnacije, odmah pokazuje i manji rast količinske potrošnje te frekvencije odlazaka u kupovinu.

kucanstvo
Klikni i uvećaj

Sveukupno uzevši u zadnjih godinu i pol dana unutar ove grupe proizvoda, koji su nužni za svakodnevno odvijanje života obitelji, građani su očito najveće količinske restrikcije  realizirali baš na hrani i zatim na toplim i hladnim napitcima. Cijene su bile presudne za manji rast potrošnje nekih segmenata asortimana. To potvrđuje i nagli rast potrošnje trgovačkih marki koje imaju niže cijene od brendiranih proizvoda.

Više o istraživanju:

GfK ConsumerScan – panel kućanstava u Hrvatskoj, u punoj je funkciji već preko šest godina. Podaci prikupljeni na taj način dozvoljavaju vrlo pouzdane analize raznih tržišnih trendova.

Oslanjajući se na te podatke formirana je sada i  nova mjera potrošnje u kućanstvu u Hrvatskoj kojom se dodatno oslikavaju promjene u kupovnoj moći naših građana – INDEKS POTROŠNJE HRVATSKIH KUĆANSTAVA !

Iz cjelovite GfK-ove košarice od preko 70 grupa proizvoda svakodnevne potrošnje, za potrebe izračuna ovog indeksa izdvajaju se četiri grupe proizvoda i to:

košarica prehrambenih proizvoda – kategorije: mlijeko, margarin, maslac, ulje, jogurti, vrhnja, sirevi, mesne prerađevine, keksi, grickalice, čokolade, slatki namazi, mliječni i sirni namazi, žitarice za doručak, kečap, majoneza, senf, mliječni deserti, juhe u kocki, juhe u vrećici…

košarica za osobnu higijenu – kategorije: sapuni (tvrdi i tekući), zubne paste, šamponi, regeneratori, sredstva za tuširanje, boje za kosu, univerzalna mljieka i kreme za tijelo, sredstva za njegu i čišćenje lica, dezodoransi, depilatori, higjenski ulošci i tamponi

košarica sredstava za pranje i čišćenje u kućanstvu – iz kategorije hrane: detedženti za rublje, omekšivači, sredstva za pranje suđa, osvježivači zraka, univerzalna i specijalizirana sredstva za čišćenje

košarica toplih i hladnih napitaka – instant i pržena kava, čajevi u vrećici, voćni sokovi, sirupi, praškasti napitci, ledeni čajevi, mineralne i izvorske vode, bezalkoholna gazirana pića, pivo

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here