IPK Kandit ostvario 2,24 milijuna kuna dobiti

60

Osječki IPK Kandit poslovao je u prvom polugodištu ove godine s dobiti od 2,24 milijuna kuna, što je znatno manja dobit nego u istom razdoblju lani kada je iznosila 23,6 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća koje je IPK Kandit dostavio Zagrebačkoj burzi.

kanditU objašnjenju poslovnih rezultata se navodi kako je izrazito veliki porast cijena šećerne repe koja je ušla u kampanju 2008., uz istovremeni pad prodajnih cijena šećera u EU, doveo do smanjenja financijskog rezultata poslovanja. Ukupni prihodi IPK Kandita u prvih šest mjeseci ove godine iznose 269,6 milijuna kuna i za 10,6 posto su niži u odnosu na prihode iz prvih šest mjeseci 2008. godine. Pritom su poslovni prihodi smanjeni za 10,9 posto i na na kraju lipnja ove godine iznosili su 261,3 milijuna kuna. Ukupni rashodi IPK Kandita iz prvog ovogodišnjeg polugodišta niži su pak u odnosu na prvo polugodište lani za 2,8 posto i iznose 267,07 milijuna kuna.

U tvrtki napominju kako je u prvih šest mjeseci IPK Kandit prodao 41.700 tona šećera. Pritom je na domaćem tržištu prodano 20 posto manje šećera u odnosu na isto razdoblje prošle godine (sezonski karakter). Konditorskih proizvoda je prodano 3.100 tona, što je za 3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Čelništvo tvrtke u bilješkama izvješća navodi kako u ovoj godini IPK Kandit planira proizvodnju 92.000 tona šećera i 7.100 tona konditorskih proizvoda. Ističe i kako Kandit gradi tvornicu za proizvodnju čokoladom prelivenih pjenastih proizvoda, deserata te praline i žele proizvoda, radnog naziva Kandit II, a čiji je kapacitet 3.800 tona godišnje. Vrijednost investicije je 10 milijuna eura, planirani početak redovne proizvodnje očekuje se u trećem kvartalu ove godine, a veliki dio prodaje namijenjen je inozemnom tržištu, ističe se u izvješću. U tijeku je i nastavak projekta izgradnje sustava za pročišćavanje otpadnih voda i projekta smanjivanja utroška energije, a nakon realizacije prve faze projekta pročišćavanja otpadnih voda troškovi otpadnih voda smanjit će se sa 25 milijuna kuna na 5 milijuna kuna, kaže se u objašnjenju poslovnih rezultata.(H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here