Konzum ulaže milijardu kuna u razvoj prodaje

Ovo je najbolja godina za investicije Konzuma, kazao je predsjednik Uprave Konzuma, Darko Knez

Najveći hrvatski maloprodajni lanac Konzum ove godine planira investirati milijardu kuna, što u maloprodaju i veleprodaju, te u informatičku strukturu, kazao je u četvrtak Darko Knez predsjednik Uprave Konzuma.

Na otvaranju 34. po redu Super Konzuma u srijedu u Dubravi, vrijednosti 146 milijuna kuna, Knez je istaknuo da nisu podignuli cijene zbog većeg PDV-a, ali da su zbog pomnog plana  strukturiranja uspjeli uštedjeti. Za prvih devet mjeseci očekuju rast prihoda od prodaje, kao i nastavak trenda iz prvih šest mjeseci kada su ostvarili pet posto rasta prihoda od prodaje.

Darko Knez
Darko Knez

“Ovo je najbolja godina za investicije Konzuma, ulažemo u maloprodaju i veleprodaju, a otvorili smo i novi logistički centar na preko 40.000 kvadrata.”, izjavio je Knez. Inače, Konzum zauzima preko 25 posto tržišnog udjela maloprodaje, gdje po najnovijim podacima bilježi rast 1,5 posto, kazao je Knez i dodao da se likvidnost poboljšava u odnosu na početak godine.

Nove prodavaonice Konzuma otvorene su u Šibeniku, Krku, Zaprešiću i u srijedu u Zagrebu, na uglu Tesline i Praške, a u tvrtki se radilo, kako ističe predsjednik Uprave, i na popravljanju i redizajnu K Plus proizvoda, te na novoj, elektronskoj kartici kojom će sami kupci moći skenirati proizvode.

Inače, prema rezultatima za prvih šest mjeseci, Konzum je imao 20,3 milijuna kuna neto dobiti, što predstavlja pad od 44 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Također, ukupni prihodi iz prvog polugodišta ove godine, u iznosu od 5,86 milijardi kuna, porasli su prema istom lanjskom razdoblju za 6,6 posto, dok su rashodi istovremeno povećani za oko 7 posto, na 5,83 milijarde kuna.

Što se tiče regionalnog tržišta, u prvoj polovici kolovoza, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Konzumu u Bosni i Hercegovini sindicirani kredit vrijedan 50 milijuna eura, namijenjenih regionalnom širenju i jačanju kapitalne baze te tvrtke. To je bio drugi sindicirani kredit koji je nedavno odobren Agrokoru jer je prošle godine EBRD sindicirala 70 milijuna eura kredita za Agrokorov trgovački lanac u Srbiji Idea.

U Makedoniji, Agrokor pak ulaže 20 milijuna eura u centar za otkup i distribuciju poljoprivrednih proizvoda u Strumici, no na početak realizacije čeka se od prošle godine, zbog proceduralno-tehničkih pitanja lokacije. (Š.G.)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here