Kupci traže robne marke jer su i 50 posto jeftinije

61

privatne-marke-589U skladu s recesijom odrekli su se i slatkiša, a sve ih više kupuje preko interneta te koriste kupone kao mogućnost za povoljniju kupnju.

U Velikoj Britaniji prehrambeni proizvodi robnih marki doživjeli su pravi procvat u posljednjih godinu dana, a kako uštedjeti na hrani glavna je tema u vrijeme recesije. Možda jeftine namirnice i nisu umotane u najprivlačniju ambalažu, ali to Britancima i nije previše važno. Bitno da je jeftino te da služi svrsi. Deseci milijuna kupaca ozbiljno su shvatili ova krizna vremena i prestali su kupovati brendirane proizvode u zamjenu za jeftine robne marke.

Cijena ispred kvalitete
Broj takvih kupaca gotovo se utrostručio (s 25 posto skočio je na 73). U skladu s recesijom odrekli su se i slatkiša, a sve ih više kupuje preko interneta te koriste kupone kao mogućnost za povoljniju kupnju. Proizvodi robnih marki i duplo su jeftiniji od brendiranih. Iako su okusom slični, nutritivno su inferiorniji jer sadrže jeftinije sastojke. Prema istraživanju portala uswitch.com, jedan od pet Britanaca u posljednjih godinu dana uspoređuje cijene putem interneta prije nego odu u kupnju u jedan od trgovačkih lanaca.

Iznimno paze na što će potrošiti svoj teško zarađeni novac, počeli su i manje trošiti, bolje planiraju obroke, obilaze trgovine i pronalaze ono što im najbolje odgovora i što je najpovoljnije. Na BBC-u se pojavila i nova emisija koja poučava milijune gledatelja kako da smanje svoje račune planirajući svaki obrok dan unaprijed i iskoriste ostatke od dan prije.

U Hrvatskoj je ipak situacija malo drugačija, ovako radikalni potezi se ne vide, a i rijetko koji Hrvat će se odreći tradicionalne kave ispijene u omiljenom kafiću ili će u trgovini kupiti colu sky umjesto coca-cole iako je cijena i tri puta niža. Izgleda da bi mogli štošta naučiti od Britanaca kad je u pitanju štednja.

Što se tiče porasta prodaje jeftinih proizvoda robnih marki iz Konzuma je stigao ohrabrujući odgovor.

– Zamijećen je porast prodaje proizvoda Konzumove privatne marke u posljednje vrijeme – kaže direktor marketinga u Konzumu Nikola Jurčić.

U drugom velikom trgovačko, lancu – Mercatoru, postoje robne marke poput Mercator, Lumpi, Stoliću prostri se i druge koje bilježe blagi porast prodaje.

Stalni porast i u nas
Povećanje prodaje tih proizvoda kod njih se osjeti i taj porast je stalan, a za to je, kako kažu, zaslužna popularna cijena i kvaliteta.

– Za naše robne marke biramo proizvođače koji pod vlastitim brandom nude kvalitetne i poznate proizvode, poput Kraša, Euro voće, Dona trgovina, Anamarija kava. Svi naši proizvodi trgovačke marke prolaze analize i testiranja za kvalitetu i kakvoću proizvoda. Iako se radi o proizvodima kojima je cijena u prosjeku 20% niža od poznatih brandova, a kod nekih proizvoda u neprehrani čak i do 50%, kvaliteta nam je izrazito važna – kaže direktorica marketinga Mercatora Nives Šeremet, koja dodaje da su ove godine proširili ponudu trgovačke marke na mliječne i suhomesnate proizvode što je zabilježilo značajniji porast udjela trgovačke marke u ukupnoj prodaji. (Večernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here