Pevec: Ne prodajemo se i nije istina da smo ponudili svoje trgovačke centre na prodaju

41

pevec-koprivnica-ftdPevec će se spasiti i bez prodaje nekih trgovačkih centara, o čemu se često govori, kažu u tvrtki

Višemilijunski dugovi prema dobavljačima i bankama, koji premašuju platežnu moć Pevec Grupe, gurnuli su tog bjelovarskog trgovačkog diva sa 4000 zaposlenih na rub ponora. Zbog svega oformljen je krizni menadžment, u koji su ušli šef komercijale Milan Džebić i sin Zdravka i Višnje Pevec, Danijel, koji ima zadatak restrukturirati kompaniju. Kao jedini izlaz iz krize u posljednje su se vrijeme spominjala otpuštanja te prodaja nekoliko trgovačkih centara u državi, no u Pevecu to demantiraju. Upućeni tvrde da bi se Pevec mogao izvući i bez prodaje obiteljskoga blaga poput trgovačkog centra u Rijeci, čija se prodaja često spominje.

Pregovori s bankama
Kako doznajemo iz izvora bliskih čelništvu Peveca, posljednjih su se dana intenzivirali pregovori s bankarima koji su, čini se, spremni reprogramirati dugove i dati mu toliko potrebnu injekciju da bi konsolidirao poslovanje.

– Ne prodajemo se i nije istina da smo ponudili svoje trgovačke centre na prodaju. Radi se tek o nekim zemljištima pokraj naših prodajnih centara, koji su pokrenuli lavinu netočnih  napisa u novinama – odgovara Krunoslava Blaha, glasnogovornica Pevec Grupe, i dodaje da im je sada potrebna podrška javnosti.

– Grupa Pevec restrukturira cjelokupno poslovanje, izrađen je posebni plan po kojemu se postupa. Među ostalim, plan obuhvaća troškove, plaće i zalihe. Država i banke imaju povjerenja u nas i svima je u interesu da opstanemo – ističu u Pevecu, koji osim 4000 zaposlenih ima i više od 2000 dobavljača. U Pevecu o pregovorima s bankarima zasad ništa ne govore, ali ih i ne opovrgavaju.

Doznajemo da su banke zainteresirane da pomognu, ali očito čekaju rezultate krizne uprave i da se nađe način za restrukturiranje kompanije. Navodno su banke spremne dati svjež novac pod uvjetom da ubuduće imaju svog člana u upravljačkim tijelima tvrtke, te da se Pevec orijentira isključivo na trgovinu. Nepotrebni su trošak i brojni neiskorišteni kvadrati poslovnih prostora te neiskorištenih lokacija za koje plaćaju najam. Poput one na splitskoj Dujmovači, za koju je, navodno zainteresirana firma Željka Keruma.

Izbjegnuto preuzimanje
Poznato je i da je Zdravko Pevec s velikim sredstvima sponzorirao lokalne i nacionalne manifestacije poput đurđevačke Picokijade, no i to će se, kako kažu u firmi, morati racionalizirati.

U Pevecu ne pričaju previše o krizi, kažu samo da se znatno osjeća pad prometa i smanjena kupovna moć građana. Zbog svega iz tvrtke dolazi manje narudžbi, pa su  i skladišta praznija. Pevec je već bio u opasnosti da ostane bez dijela od 400 kamiona, no tvrde da im leasing kuće nisu uzele ni jedan. A ni često spominjanog preuzimanja od strane Agrokora, OBI-a ili Baumaxa, čini se, neće biti.  (Jutarnji.hr)

Gradi najveći centar i novo sjedište

Unutar Pevec Grupe nalazi se čak 14 trgovačkih centara, a trenutno se gradi najveći centar i sjedište firme u Bjelovaru. Zdravko Pevec ima centre i u Banjoj Luci, Beogradu, te Gostivaru u Makedoniji. U sektoru transporta imaju više od 400 kamiona.

Pevec se bavi i visokom i niskom gradnjom kroz svoju firmu Pevec proizvodnja, koja je gradila sve novije Pevecove centre. Vlasnik je i tvrtke Instalotehna, hotela s četiri zvjezdice Picok i diskokluba Exit u Đurđevcu te Đurđevačke hiže.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here