Prepolovljena dobit Mercatora

18

Na poslovanje u inozemstvu slovenskog trgovačkog lanca negativno su djelovale tečajne promjene, osobito srbijanskog dinara

mercator-vukovarskaSlovenski trgovački lanac Mercator u prvoj je polovici ove godine ostvario 11,3 milijuna eura čiste dobiti, što je 49,6 posto manje nego u prvoj polovici prošle godine, objavila je u najveća slovenska kompanija.

Prihodi Mercatora iznosili su 1,3 milijarde eura, rast na tržištu u Sloveniji iznosio je 1,1 posto, a u inozemstvu 8,4 posto. Rast prihoda na razini grupacije je 3,4 posto, odnosno 0,9 posto, ako se uzme u obzir činjenica da su na poslovanje u inozemstvu negativno djelovale tečajne promjene, osobito srbijanskog dinara.

U prvih šest mjeseci ove godine Mercator je investirao 66 milijuna eura i to većinom u razvoj maloprodajne mreže, a trenutno je pri kraju proces ulaska na tržište Bugarske i Albanije gdje će slovenski trgovački lanac svoje prve trgovine otvoriti do kraja ove godine.

U polugodišnjim rezultatima objavljenim na Ljubljanskoj burzi također se kaže kako je cilj Mercatora ostati najveći trgovački lanac u Sloveniji, biti među dva najveća u Hrvatskoj, BiH i Srbiji i to preko strateškog povezivanja i razvojem vlastite maloprodajne mreže.

Uprava Mercatora je također najavila izlazak na tržišta jugoistočne Europe kako bi postao jedan od pet najvećih lanaca u toj regiji.

Inače, poslovanje Mercatora obilježila je i promjena strukture vlasništva jer nekadašnji većinski vlasnik Infond holding i Boško Šrot više ne upravljaju kompanijom jer su banke kreditori preuzele založene dionice Infonda i prodale ih same sebi pa su sada najveći vlasnici, osim Pivovarne Union, NLB, UniCredit Slovenija, Nova kreditna banka Maribor i Banka Celje. (Banka)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here