Promet od trgovine na malo manji za 15,2 posto

21

trgovina-ftdKao i posljednjih nekoliko mjeseci najveći se pad prometa na godišnjoj razini bilježi kod motornih vozila i u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine taj pad nominalno iznosi 63,6 posto

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u lipnju ove godine u odnosu na svibanj bio nominalno veći za 2,7 posto, a realno za 2,8 posto, dok je na godišnjoj razini, prema lipnju prošle godine nominalno manji za 14,5 posto, a realno za 15,2 posto, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost u razdoblju od siječnja do lipnja ove u odnosu na isto razdoblje lani nominalno je bio manji za 14,8 posto, a realno za 16,6 posto.

Statistički podaci po trgovačkim strukama pokazuju da je na mjesečnoj razini, u lipnju u odnosu na svibanj u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnih namirnica, u kojima se ostvaruje više od trećine ukupnog prometa, promet porastao nominalno za 7,7 posto.

Među trgovačkim strukama koje imaju nešto veći udio u ukupnoj maloprodaji rast prometa bilježi se i kod motornih goriva i maziva, za 4,9 posto, namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo, za 5,9 posto, te električnih aparata za kućanstvo, za 8,6 posto.

Najveći se pak pad prometa u lipnju u odnosu na svibanj bilježi u maloprodaji tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda, nominalno za 11,5 posto, dok je promet od trgovine motornim vozilima pao za 3,1 posto.

Kao i posljednjih nekoliko mjeseci najveći se pad prometa na godišnjoj razini bilježi kod motornih vozila i u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine taj pad nominalno iznosi 63,6 posto.

Pad se na godišnjoj razini bilježi u maloprodaji motornih goriva i maziva i to za 18,5 posto, dok je u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama promet smanjen za 3,6 posto.

Četiri trgovačke struke na godišnjoj razini bilježe nominalni rast prometa od trgovine na malo, pri čemu najveći porast, za 16 posto, statistika registrira kod kruha, peciva, tjestenine i slatkiša.

Promet u maloprodaji duhanskih proizvoda porastao je u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine nominalno za 7,7 posto, kod kozmetičkih i toaletnih proizvoda za 5,8 posto, dok je promet od prodaje knjiga, novina, papirnate robe i pisaćeg pribora nominalno veći za 1 posto. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here