Stipan Bilić: Konditori traže jeftiniji šećer

94

bilic-i-kondinPritisnuti recesijom domaći konditori odlučili su zajedničkim nastupom kroz svoju tvrtku Kondin izboriti povoljnije uvjete kod trgovačkih lanaca, ali i povoljnije cijene od dobavljača sirovina

Cijena šećera na svjetskom je tržištu na svojim povijesnim maksimumima, preskočivši 500 dolara za tonu. Istovremeno u Hrvatskoj se odvija nastavak koncentracije na tržištu šećera, nakon što je Viro, najveći domaći proizvođač šećera, preuzeo Sladoranu iz Županje.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je, ocjenjujući koncentraciju Vira i Sladorane, utvrdila kako je hrvatsko tržište šećera otvoreno za pristup novih konkurenata što pokazuje i stalan rast uvoza šećera. Tako je u 2008. godini tržišni udjel uvezenog šećera u strukturi prodaje šećera iznosio 40 posto.

Ovih je dana iz Vira došla najava povećanja cijena šećera do jeseni, budući da oni za potrebe njihove prerade uvoze oko 100.000 tona sirovog šećera.

Domaći konditori i bez tog dodatnog domaćeg poskupljenja sirovine u svojim polugodišnjim izvještajima bilježe manji ili veći pad dobiti. Tako je naš najveći konditor Kraš zabilježio pad šestomjesečne dobiti od gotovo 10 posto, dok je dobit IPK Kandita pala za više od 90 posto.

Najveći hrvatskih konditori poput Kraša, Koestlina, Zvečeva, Cedevite i Podravke još su 1991. osnovali zajedničku tvrtku Kondin, sa zadaćom razvoja domaće konditorske industrije. Čini se da ih je recesija potaknula da iskoriste Kondin kako bi ojačali svoje pozicije u pregovorima sa trgovačkim lancima, ali i dobavljačima sirovina. Od 1. rujna na čelo tvrtke dolazi Stipan Bilić, dugogodišnji direktor HUP-ovog sektora poljoprivredne i prehrambene industrije.

Na pitanje www.banka.hr što očekuje od jačanja koncentracije na tržištu šećera Bilić odogovara: “Vjerujem da će koncentracija značiti više šećera po povoljnijoj cijeni. Naime, koncentracija sama po sebi nije ni dobra ni loša. Ona može značiti veću i povoljniju proizvodnju, ali i veću cijenu. Međutim, ne vjerujem u monopolističko ponašanje na tom tržištu, jer država uvijek može reagirati smanjenjem davanja na uvozni šećer.”

Bilić kaže da domaći konditori šećer za proizvode namijenjene izvozu kupuju vani, jer je njegova cijena u zemlji, kako kaže, “dvostruko i trostruko viša”. No za domaću prodaju nabavljaju ga u Hrvatskoj.

Dosad konditori nisu zajednički nastupali niti prema svojim kupcima, niti prema dobavljačima sirovine, no Stipan Bilić najavljuje kako će upravo to biti njegov posao kada preuzme Kondin, ne bi li zajednički postigli što bolje uvijete.

Donoseći odluku o dopuštenoj koncentraciji Vira i Sladorane Agencija je istovremeno ukinula rješenje, prvobitno odobreno na rok od tri godine, o zajedničkom pothvatu Vira i Pfeifer & Langena (P&L), jednog od vodećih njemačkih proizvođača šećera. Tim bi sporazumom Viro imao, između ostaloga, isključivo pravo uvoza šećera P&L na hrvatsko tržište. AZTN je procjenila da bi to, nakon preuzimanja županjske Sladorane, moglo dovesti do jačanja vladajućeg položaja Vira na tržištu s mogućim negativnim učincima na tržišno natjecanje.

Inače, cijena šćera na svjetskom je tržištu samo u ovoj godini porasla 60 posto, a na godišnjoj razini je podvostručena. Razlog ovakvom skoku cijena je slab urod šećerne trske kod najvećeg kupca Indije, koji je zbog malih količina padalina pao za 40-tak posto. I Vlada najvećeg svjetskog proizvođača šećera, Brazila, snizila je procjenu budućeg roda šećerne trske, ali zbog jakih i dugotrajnih kiša. (Banka)

1 COMMENT

  1. skriver:This is the first time i canhced upon your blog. and this is a beautiful post. im sure you can make your dreams come true one day when you feel the time is right, just like how you felt that time was right to get that adorable little puppy! All the best 🙂

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here