Trgovci: Nova roba sigurno će poskupjeti

27

trgovac-ftd1Trgovački centar Nama u Zagrebu kasnio je s otvaranjem jer se nije stigao prilagoditi

Prvi dan uvođenja većeg PDV-a na području Hrvatske jest cjelonoćno prilagođavanje informatičkih sustava novoj stopi PDV-a od 23 posto te zajednička nevjerica kupaca i trgovaca da će cijene artkala ostati iste, kako je to najavljivala vlada Jadranke Kosor.

Trgovac iz Vukovara Goran Cvejić, vlasnik trgovine Ekonomik, žali se da mu nitko  nije dao jasne naputke:

– Samo su nam probleme stvorili. Dizanje PDV-a samo je jedna u nizu mjera, počevši od neradne nedjelje i povišenja doprinosa, koje nam nikako ne pomažu. U prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine promet je u mojoj trgovini pao za 50 posto – žali se Cvejić.

Buđenje u 4 ujutro
Nada Čohar, prodavačica u jednoj od trgovina Brodokomerc Nove, najvećeg trgovačkog lanca u Rijeci, u subotu je na PDV-ov ‘Dan D’, imala buđenje u 4 ujutro.

Na radnom mjestu u prodavaonici na Korzu morala je biti u 5, dva sata ranije od uobičajenog, kako bi ‘povukla’ nove račune s ukalkuliranih 23 posto PDV-a. Njihova je informatička služba imala posla cijelu noć da bi novi sustav bio stabilan.

U Pulskom diskontu Ruža na Novoj Verudi, kao ni u Puljankinim trgovinama roba nije poskupjela, no još nisu došle nove zalihe robe.

– Kad stigne nova roba s uvećanim porezom, povisit ćemo cijenu za taj postotak – kazala je Sabina Osmanović, prodavačica u Ruži.

Izglasavanje povećanja PDV-a napravilo je veliku zbrku i među osječkim trgovcima koji tvrde kako još uvijek nemaju službenih informacija već o svim promjenama poreznog sustava uglavnom doznaju iz medija.

Vraćanje s godišnjih odmora
– Da bi uspjeli sve to pripremiti, naše su službe radile cijelu noć, čak smo ljude vraćali s godišnjih – tvrdi nam Milena Gazdek, poslovođa jedne trgovine na središnjoj osječkoj Tržnici .

– Moramo prvo napraviti inventuru da bi mogli potom uvesti i porezne promjene. Ništa nismo dirali, cijene su ostale iste, a ne znamo do kada će to tako i biti – kaže Mirjana Belošević, trgovkinja u jednoj osječkoj ribarnici. (Jutarnji)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here